Onderzoekster Evelien Mertens
Onderzoek

Evelien Mertens in Eén-programma 'Over eten'

Woensdag 31 augustus startte het nieuwe seizoen ‘Over eten’. Het Eén-programma gaat meteen voor een gezonde start, want de seizoenstart is gewijd aan het ontbijt. Daarvoor gingen ze te rade bij Evelien Mertens, onderzoekster bij de opleiding Voedings- & Dieetkunde.

De aflevering van 'Over eten' werd gewijd aan het ontbijt. Uit cijfers blijkt dat een groot percentage mensen regelmatig kiest voor plantaardige alternatieven voor melk bij het ontbijt. Er bestaan intussen verschillende soorten plantaardige drinks: op basis van granen (rijst, haver, spelt), op basis van peulvruchten (soja, spliterwten, lupine) en op basis van noten (amandel, hazelnoot, cashewnoot, kokosnoot). Nutritioneel gezien moeten sojadrink, erwtendrink en spliterwtendrink (allen natuur variant) qua eiwitgehalte en andere voedingswaarden niet onderdoen aan halfvolle melk (op voorwaarde dat ze verrijkt zijn met calcium, vitamine B12 en vitamine D). De ongezoete varianten scoren nutritioneel gezien beter dan de gewone variant.

Op het gebied van duurzaamheid (= uitstoot van broeikasgassen en andere verontreinigende stoffen, alsook water- en landgebruik) scoren alle plantaardige alternatieven beter dan dierlijke melk. Plantaardige alternatieven zoals sojadrink, erwtendrink en spliterwtendrink zijn dus zowel op nutritioneel vlak als op duurzaamheidsvlak ontzettend interessant.

Deel dit