Helena Dalli
Persbericht

Eurocommissaris Helena Dalli in gesprek met studentes uit STEM-opleidingen

Vorige week bracht Europees Commissaris voor gelijkheid Helena Dalli een bezoek aan de opleidingen Toegepaste Informatica en Multimedia & Communicatietechnologie. Ze ging in gesprek met een zevental studentes over gendergelijkheid in deze STEM-opleidingen. Na het gesprek bezocht ze het Medialab Brussels waar ze een aantal demo's kreeg door de studenten.

Het internationaal probleem rond gendergelijkheid in STEM-opleidingen is ook een gekend fenomeen aan de Erasmushogeschool. De opleiding Toegepaste Informatica telt slechts 8% vrouwen. Dit getal is al een aantal jaren onveranderd. De opleiding Multimedia & Communicatietechnologie daarentegen trekt al sinds haar opstart meer vrouwen aan. Dit jaar zijn er 14% vrouwelijke studenten ingeschreven.

 

De IT-lessen in het secundair onderwijs gingen vaak niet verder dan basislessen Microsoft Excel en Powerpoint. Hierdoor hadden we geen correct beeld over wat technologie inhoudt.

Joyce
studente Toegepaste Informatica
Helena Dalli
Helena Dalli

De hogeschool probeert wel degelijk meer vrouwen aan te trekken, maar het stereotiep beeld van een IT’er is nog steeds dat het een mannenberoep betreft. In haar communicatie beeldt de Erasmushogeschool standaard ook vrouwen af voor STEM-opleidingen, maar meer is nodig om dit fenomeen te keren. Het initiatief van de Europese Commissie voor een betere gendergelijkheid wordt dan ook door de instelling toegejuicht.

De grootste uitdaging luidt om jonge meisjes kennis te laten maken met technologie in al haar facetten. Precies daarom nodigen wij onze eigen studenten uit de lerarenopleidingen uit om praktijklessen te volgen in onze labs. Het is aan hen om de technische kennis aan de volgende generatie door te geven en meisjes warm te maken voor STEM-opleidingen.

Ann Brusseel
Algemeen directeur EhB
Deel dit