Studenten bachelor vroedkunde EhB
Verhaal

De mooiste podcast ter wereld?

Op 5 mei is het de dag van de vroedvrouw. Studente Hannelore Burssens, docente Bianca Eerens en vroedvrouw Sarah Maes vertellen waarom dit het mooiste beroep ter wereld genoemd wordt. Ontdek het in deze podcast van het huis voor Gezondheid.

Plan B werd plan A

Hannelore had in het zesde middelbaar al een plan uitgetekend. Geneeskunde zou het worden. Maar misschien moest ze toch meer een plan B achter de hand houden voor wanneer het zou verkeerd gaan tijdens het toelatingsexamen. Op een SID-in ontdekte ze de opleiding vroedkunde. Een bezoekje aan onze campus in Jette deed de rest. Plan B werd meteen plan A. En daar heeft ze nog geen seconde spijt van. Het plaatje klopte volledig. Een supermooi beroep aanleren op een campus met een superleuke sfeer. 
Als vroedvrouw kan je het verschil maken. Je kan net dat tikkeltje extra betekenden. Dat ontdekte ze al tijdens haar eerste stages. Bovendien is het een heel afwisselende job met veel verantwoordelijkheden. Je hebt het medische, maar ook het empathische deel. Er komt veel bij kijken, van hechten, over medicatie, een band opbouwen met je patiënten, socio-emotionele begeleiding…
Haar uiteindelijke droom is vandaag om in de eerstelijnszorg (thuiszorg) terecht te komen. Fantastisch om een band met een vrouw en haar omgeving op te bouwen, van zwangerschap over de bevalling tot één jaar na de geboorte.
Over onze opleiding vroedkunde heeft ze enkele goede woorden over. De groene campus, de warme en ongelofelijke ondersteuning van de docenten, zijn enorme pluspunten. En Brussel natuurlijk de meest diverse, grote en leuke stad in België. 

Mannen welkom

Docente Bianca werkte in verschillende ziekenhuizen en bij een zelfstandige vroedvrouw in en rond Brussel voor ze het lesgeven opnam. Net voor ze begon les te geven aan EhB, startte ze met samen met anderen Wheel of Care op. Een thuiszorgorganisatie die zorg aan huis bied in Brussel, met de fiets! Binnen Wheel of Care nam ze steeds nieuwe vroedvrouwen mee op sleeptouw en gaf ze hen uitleg over hun aanpak. Daar werd een eerste zaadje geplant richting lesgeven.
Als vroedvrouw is er geen enkele dag dezelfde. 
Je moet als vroedvrouw ook alles wat je hebt gebruiken: hoofd (kennis en theorie), technische handelingen (infusen prikken bijvoorbeeld), communicatie met patiënt, het is heel gevarieerd.
Het lesgeven is ook erg uitdagend. Geen enkele student is hetzelfde. De opleiding telt ook een heel aantal werkstudenten, die op latere leeftijd aan de studie beginnen. Dat dikwijls nadat ze zelf in contact kwamen met een vroedvrouw rond hun bevalling. En ook mannen zijn welkom. Momenteel zit er één man in de opleiding. Bianca heeft een groot hart voor Brussel, met 183 nationaliteiten is er enorm veel variatie. En er is veel werk in de verschillende ziekenhuizen en vroedvrouwpraktijken.  

Nog nooit gewerkt 

Sarah Maes werkt als vroedvrouw bij Amala. Dat is een vroedvrouwenpraktijk in Brussel waar meer dan tien vroedvrouwen samen werken. Ze nemen alle zorg op zich. Vanaf het begin van de zwangerschap, de bevalling (thuis – of in een geboortehuis of ziekenhuis) tot één jaar na de geboorte. 
In Brussel werken is voor haar essentieel. Vooral dankzij het heel divers publiek: Europese unie, cultuursector (artiesten), verschillende nationaliteiten,… In Brussel waan je jezelf op vakantie. Elke hoek, elke wijk en elke mens is er anders. 
Ze heeft nog nooit een dag gewerkt. De job van vroedvrouw voelt niet als werken. Het is nooit een opgave om te moeten vertrekken. Maar je moet er wel voor willen gaan, want de job vraagt veel van je. 
Maar het is zo mooi, je wordt even een stukje van de familie. Dat merk ik steeds met de feestdagen of op de dag van de vroedvrouw als ik al die kaartjes en berichtjes lees. 

Deel dit