Katja Rixen, Pieter Dewitte en Anouk Van Herf op studiereis in Berlijn.
Verhaal

Auch wir sind Berliner!

Berlijn, bruisende metropool en schouwtoneel van één van de woeligste episodes in de Europese geschiedenis. Kortom, de uitgelezen bestemming voor de (toekomstige) studiereis voor studenten Leerkracht Lager Onderwijs, met als werktitel ‘Crossing Borders’.  

 

Een delegatie van het docententeam trok alvast op prospectie naar de Duitse hoofdstad. Aan de Humboldt-Universität werden de eerste contacten gelegd voor een verdere samenwerking. Leerkracht Lager Onderwijs is in Berlijn immers een vijfjarige masteropleiding, gevolgd door een stageperiode van 18 maanden! 

 

De EhB-delegatie ging ook op bezoek bij basisscholen die opvallen door hun vooruitstrevend pedagogisch project. De Erika-Mann-Grundschule geldt als een ‘modelschool’ in Duitsland. Gelegen in het multiculturele stadsdeel Wedding, telt de school 70% leerlingen met een migratieachtergrond. Erika-Mann is een zogeheten Brennpunktschule omwille van de kwetsbare schoolpopulatie, maar kan uitstekende cijfers voorleggen voor het vervolgonderwijs van de kinderen. De school profileert zich met een uitgebreid muzisch aanbod, dat als een rode draad doorheen het curriculum loopt: dans, theater, muziek en beeldende kunst. Hiervoor werkt de school samen met externe, culturele partners waaronder grote kleppers als het Berliner Staatsballet en de Berliner Staatsoper. 

 

Ook de Nürtingen-Grundschule in het hippe Kreuzberg is zo’n inspirerend voorbeeld. De school staat bekend om haar vooruitstrevend ‘Raumkonzept’. Hierbij ligt de inrichting van de klaslokalen in de handen van de kinderen zelf. Ze ontwerpen hun favoriete klasinrichting, eerst op kleine schaal. Later bouwen ze hun klas daadwerkelijk om met behulp van houtbewerkers en kunstenaars. 

 

Onze studenten zullen tijdens de studiereis ‘Crossing Borders’ dus letterlijk en figuurlijk hun grenzen kunnen aftasten en verleggen. Wij kunnen alvast niet wachten tot het zover is. Wordt beslist vervolgd…

 

Kinderen knutselen
Kinderen op de speelplaats
Een klas ingericht door de kinderen
Nortingen-Grunschule
Deel dit