Jente brengt IT-talent uit Kenia naar de top
Verhaal

Alumnus Jente brengt IT-talent uit Kenia naar de top

Je bent net afgestudeerd, hebt je diploma in de hand en de wereld ligt aan je voeten. Waar ga je naar toe? Alumnus Jente koos voor... Kenia!

Jente Rosseel, een voormalige student Toegepaste Informatica, ging tijdens zijn stageperiode naar Kenia en werd er op slag verliefd op de cultuur, de mensen en de kansen. Terwijl zijn medestudenten kozen voor stages bij grote bedrijven in Europa, ging Jente voor avontuur en een klein project bij een NGO. "Ik dacht: ik word later toch wel consultant. Maar nu wil ik iets doen dat ik nooit meer ga vergeten," zegt hij.

Van één project naar een heel bedrijf

Wat begon als een eenvoudige stage bij het Keniaanse ministerie van Onderwijs, mondde uit in het oprichten van een digitaal platform om leerkrachten te ondersteunen: Elewa. En hoewel dat project niet de lucht inging zoals gehoopt (lees: geen financiering en een pandemie zijn niet bepaald een goede combo), gooide Jente de handdoek niet in de ring, integendeel! Hij zag een nieuw probleem en besloot aan een oplossing te werken: de groeiende vraag naar IT’ers in Europa en een overschot aan getalenteerde maar onervaren developers in Kenia. Zo ontstond iTalanta: een bedrijf dat jonge IT’ers in Kenia opleidt en hen koppelt aan Belgische start-ups.

Talent te over

"Als ik vijf developers nodig heb, kan ik kiezen uit meer dan 600 kandidaten," lacht Jente. "Vraag me 100 IT’ers? Geen probleem. Ik lever er 100." Misschien lijkt het alsof hij aan het opscheppen is, maar het is echt zo: Kenia heeft jaarlijks 1 miljoen (!) nieuwe afgestudeerden die klaarstaan om hun talent in te zetten.

Jente en zijn team selecteren de beste 1% via een streng selectieproces en leiden hen in een paar maanden op tot volwaardige developers. Het resultaat? Meer dan 280 jongeren vonden al een job en iTalanta groeit elke maand verder.

En wat dan met die Belgische bedrijven?

Die zijn er dol op! Zijn team in Nairobi bouwde mee aan platforms als SyndicYourself, een app om mede-eigenaars van appartementen te begeleiden, en Spotlights, een AI-platform voor rekrutering. Het grappige? Terwijl de Belgische ondernemers soms nog met hun eerste koffie bezig zijn, heeft het Keniaanse team al uren werk verricht dankzij het tijdsverschil.

De moraal van het verhaal?

Jente laat zien dat je met een sterke basis en een flinke dosis lef heel ver kan komen. Zelfs tot in Nairobi. 

Deel dit