BrOLL // Brussels Open Living Lab

Brussels Open Living Lab

Welkom bij BrOLL - Brussels Open Living Lab

BrOLL is een uniek sociaal-educatief project van Erasmushogeschool Brussel, waar oude, afgedankte en restmaterialen van Brusselse organisaties en bedrijven een nieuw leven krijgen. Deze materialen worden niet zomaar hergebruikt; ze worden ingezet in een creatief en co-creatief proces dat kinderen en volwassenen uit diverse socio-culturele en socio-economische achtergronden met elkaar verbindt. BrOLL stimuleert samenwerking, dialoog en creativiteit, met een bijzondere focus op de intergenerationele uitwisseling van ideeën en ervaringen.

Wat doet BrOLL?

Bij BrOLL worden materialen zoals afgedankte objecten of restanten – door velen beschouwd als 'brol' – actief gebruikt als katalysatoren voor verbinding en creativiteit. In onze ateliers worden deelnemers uitgenodigd om verhalen te delen, gesprekken aan te gaan en samen te werken aan kunstzinnige projecten. Deze projecten zijn meer dan louter creatief; ze dienen als brug tussen verschillende generaties, culturen en achtergronden.

  • Intergenerationele dialoog: Kinderen en volwassenen werken zij aan zij, waardoor ideeën en visies worden uitgewisseld en nieuwe inzichten ontstaan.
  • Materialen als vertalers van inzichten: Bij BrOLL zien we materialen niet alleen als objecten, maar als actieve deelnemers in het creatieve proces. Ze brengen verhalen tot leven en inspireren mensen om op een andere manier naar de wereld te kijken.

BrOLL in de praktijk

BrOLL is een integraal onderdeel van de Bachelor Pedagogie van het jonge kind aan Erasmushogeschool Brussel. De ateliers bieden studenten de mogelijkheid om hun sociaal-culturele, kunstzinnige en pedagogische vaardigheden in de praktijk te brengen. Tegelijk staan de deuren van BrOLL open voor de stad en haar bewoners, waardoor een dynamische interactie ontstaat tussen de academische wereld en de lokale gemeenschap.

Bijvoorbeeld, tijdens de Zinneke Parade 2022 gaf BrOLL vorm aan het thema 'Trompe l’oeil' met het project BrolBazar, waarbij kinderen, studenten, docenten, senioren en buurtbewoners samenwerkten. Dit jaar, tijdens de Zinneke Parade 2024, werkte BrOLL samen met lokale organisaties zoals Hubbie en Forsiti’A aan het thema PlaiZir, dat kunst en co-creatie in de stedelijke ruimte centraal stelt.

It is never we who affirm or deny something of a thing; it is the thing itself that affirms or denies something of itself in us.

spinoza
Spinoza
Jeanne

Het is een bewuste keuze om kinderen en volwassenen te laten interageren via materialen. De manier waarop individuen hun innerlijke wereld vormgeven met materie, vertelt veel over wie ze zijn en wat hen bezighoudt. Het maakt hun identiteit zichtbaar, stimuleert empathie en leidt tot onverwachte connecties.

Kinderen inspireren volwassenen vanuit hun verwondering en verbeelding. Zo kijken kinderen op een andere manier naar materialen die volwassenen als ‘brol’ beschouwen. Dit stimuleert volwassenen om concepten, zoals ‘afgedankt’, ‘nutteloos’ en ‘afval’ te herdenken. Bovendien zijn kinderen de toekomst: zij maken de stad van morgen.

Educatieve waarde en samenwerking

BrOLL is meer dan een creatief lab; het is een platform dat kinderen, studenten en volwassenen stimuleert om samen te ontdekken, te spelen en te creëren. Studenten van de opleiding Pedagogie van het Jonge Kind krijgen hier de kans om praktijkervaring op te doen in een interculturele en intergenerationele context. Het project biedt een rijke leeromgeving waarin creativiteit, pedagogiek en sociaal engagement samenkomen.

Daarnaast werkt BrOLL nauw samen met externe partners om impact te maken. Lokale organisaties en bedrijven leveren materialen, terwijl zij ook actief betrokken worden bij de co-creatieve processen.

  • Brussels Open Living Lab & de stad: BrOLL werkt samen met Brusselse organisaties en bedrijven, wat de projecten een breed stedelijk bereik geeft. Partnerschappen zorgen voor een voortdurende instroom van materialen en nieuwe ideeën.
  • Stemmen van kinderen in de stad: Dit onderzoeksproject is een belangrijk onderdeel van BrOLL. Hierin wordt de stem van kinderen centraal gesteld in stedelijke vraagstukken, wat bijdraagt aan de interculturele en inclusieve pedagogische visie van onze opleiding.
brol
stoemp

Projecten en evenementen

BrOLL organiseert tal van activiteiten die het sociaal en creatief potentieel van de deelnemers stimuleren. Een van de hoogtepunten is de jaarlijkse Speelweek, waarin kinderen samen met studenten en buurtbewoners deelnemen aan workshops. In 2023 stond de speelweek in het teken van BrOLL maakt STOEMP!, een culinaire en creatieve ervaring waarbij kinderen gastronomische avonturen beleefden met restmaterialen.

Daarnaast blijft BrOLL actief aanwezig tijdens stedelijke evenementen zoals de Zinneke Parade en biedt het een platform voor experimentele en educatieve projecten die kinderen en volwassenen samenbrengen.

Sluit je aan bij BrOLL

Wil je als student, partner of Brusselaar deel uitmaken van BrOLL? We nodigen iedereen uit om mee te doen aan onze projecten, samen te creëren en deel te worden van een bruisende gemeenschap waarin creativiteit en dialoog centraal staan.

Samen bouwen we bruggen tussen generaties, achtergronden en culturen door middel van co-creatie en hergebruik van materialen.

Meer weten? Neem contact op met ons team en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan BrOLL! Of volg ons op Instagram.