Topsport en studie

Ben je topsporter? Dan kan jij aan EhB jouw sport en studies vlot combineren met je sport via het bijzonder statuut 'topsport en studie'. Check hieronder of je in aanmerking komt en hoe je dit statuut moet aanvragen.

Wat houdt dit statuut in? 

Afhankelijk of je voldoet aan de voorwaarden kan je een A – Internationaal,  een A-statuut of een B-statuut bekomen. 

Aan de hand van deze statuten wordt bepaald op welke faciliteiten je recht hebt. Zo kan je bijvoorbeeld je examens spreiden, examens in een alternatieve vorm afleggen en/of gebruik maken van individuele begeleiding. Deze zogenaamde redelijke voorzieningen geven je de mogelijkheid om met gelijke kansen aan de opleiding te beginnen.

Welk sporten komen in aanmerking? 

  • Individuele sporten: je dient minimaal te behoren tot de erkende top (of beloftevolle atleet) van de eigen sportfederatie, -liga of -bond.
  • Ploegsporten: je moet spelen in (UEFA, B-kern, reserve, A-kern) bij een club die behoort tot de eerste of tweede nationale klasse of geselecteerd te zijn voor een nationale junioren- of seniorenploeg.

Hoe vraag je dit statuut aan? 

Om een statuut van topsportstudent aan te vragen stel je een persoonlijk topsportdossier samen. Neem hiervoor contact op met de trajectbegeleider van je opleiding. De trajectbegeleider zal na een intakegesprek een link doorsturen om een digitaal dossier in te dienen. Jouw dossier wordt behandeld door de dienst Topsport & Studie van VUB. Deze dienst beslist of je in aanmerking komt voor een topsportstatuut.

Had je vorig academiejaar een topsportstatuut en wil je een volgend academiejaar opnieuw gebruik maken van bepaalde faciliteiten ?

Dan dien je opnieuw een aanvraag in bij je trajectbegeleider. Je situatie als topsporter kan namelijk ieder jaar veranderen. De trajectbegeleider bezorgt je een link naar het digitaal dossier, dat je opnieuw invult.