Werken en studeren

Werktrajecten

Voor wie?

Voor iedereen met een deeltijdse of voltijdse job, of werkzoekend, die een (extra) graduaats- of bachelordiploma wil halen.

Wat?

Onze werktrajecten, of studietrajecten voor werkstudenten, zijn zo opgebouwd dat de combinatie van werken, studeren en/of gezin beter haalbaar wordt. 

werktraject

Hoe ziet zo'n werktraject eruit?

Door blended learning wordt het contactonderwijs sterk beperkt en verwerk je een groot deel van de inhoud zelfstandig, met uitgebreide (digitale) coaching. Het aandeel contact- en afstandsonderwijs verschilt van opleiding tot opleiding. Sommige van de opleidingen zijn gedeeltelijk in avondonderwijs.

Vrijstellingen?

  1. Heb je al een opleiding hoger onderwijs gevolgd en credits of een diploma verworven? Dan kan je mogelijk vrijstellingen bekomen door Eerder Verworven Kwalificaties (EVK)
  2. Heb je al relevante werkervaring in het studiedomein? Mogelijk kan je dan vrijstellingen krijgen via Eerder Verworven Competenties (EVC)

Voorwaarden om te starten

  • Voor alle werktrajecten moet je voldoende leerkrediet hebben. Dit geldt niet voor de graduaatsopleidingen, de verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs, de educatieve graduaatsopleiding en de educatieve masters.
  • Sommige werktrajecten tellen bijzondere instapvoorwaarden naar vooropleiding of werkervaring.

Studiegelden

Je betaalt de normale studiegelden. Als werkstudent loont het zeker de moeite om na te gaan of je gebruik kan maken van een van de maatregelen die de overheid treft om werken en studeren te vergemakkelijken. Een overzicht van alle mogelijkheden ter ondersteuning van werknemers en werkgevers vind je hier.

Afhankelijk van je loon en gezinssituatie kan je ook rekenen op een studiefinanciering van de Vlaamse Gemeenschap. Denk je hiervoor in aanmerking te komen, neem dan contact op met Stuvo EhB, de studentenvoorzieningen van de Erasmushogeschool Brussel.

Check ook of je een beroep kan doen op Vlaams opleidingsverlof (als je werkt in Vlaanderen), betaald educatief verlof (als je werkt in Brussel) of onthaal- en vormingsverlof.

Avondonderwijs of afstandsonderwijs

Een hogeschool mag haar opleidingen inrichten in avondonderwijs. Het gaat dan om hoger afstandsonderwijs waarmee je een bachelor- of graduaatsdiploma kan halen, bijvoorbeeld een (verkorte) bachelor secundair onderwijs of een graduaat programmeren. Het volledige overzicht vind je onderaan deze pagina.

Heel wat van onze opleidingen kan jij dus volgen in een werktraject. Op die manier kan je studeren en werken met elkaar combineren. Zo kan je aan de slag blijven en je toch verder bekwamen in een bepaald domein, of misschien zelfs een heel andere weg inslaan.

Studenten in de tuin van campus Jette

We hebben verschillende types opleidingen in een werktraject:

Combineer studie, job en/of gezin

Er kunnen een aantal redenen zijn waarom jij de uitdaging wilt aangaan of je werk te combineren met een bijkomende opleiding. Ben je misschien toe aan een nieuwe uitdaging, dan is het volgen van een opleiding aan de Erasmushogeschool Brussel de perfecte start van jouw carrièreswitch.

Of beschik je misschien niet over het juiste diploma om verdere stappen te kunnen zetten in jouw loopbaan? Ook dan kan een graduaats- of bacheloropleiding aan onze hogeschool jou daarbij helpen. Zo geldt een graduaatsdiploma bv. als B-niveau voor een job bij de federale overheid.

Via een traject op jouw maat

Elke trajectbegeleider van de door jouw gekozen opleiding is gespecialiseerd in vragen omtrent jouw opleidingsprogramma of het samenstellen van een individueel, aangepast traject. Denk bijvoorbeeld aan avondonderwijs of afstandsonderwijs. Heb je al een diploma of relevante werkervaring, dan kan je een verkort studietraject volgen met een aantal vrijstellingen.

Zijn vakkundige ondersteuning zal er mee voor zorgen dat jouw studieloopbaan zo vlot mogelijk verloopt. Uiteraard is de combinatie studeren en werken niet evident, maar we kiezen resoluut voor een parcours dat aansluit bij jouw persoonlijke werk- en privésituatie.

Met een aantal mogelijke voordelen

Als werkende student kan je gebruik maken van een aantal voordelen afhankelijk van de plaats waar je werkt en/of woont.