Trefdag EhB 2022

Hoger onderwijs als katalysator voor sociale innovatie

Op 13 september is het zover, dan lanceren we met plezier de eerste echte Trefdag EhB. Een waardige opvolger van de onderwijs-kwaliteitsdag, waarbij we nog meer de nadruk leggen op het bij elkaar brengen van alle EhB-collega’s om samen bij te leren over interessante thema’s.

Na een online versie in 2020 en een afgelaste editie in 2021, staan we te popelen om jullie allemaal opnieuw live te zien. We behouden het thema van 2021: Hoger onderwijs als katalysator voor sociale innovatie, en breiden ons programma uit naar een volledige dag. Je vindt hieronder het volledige aanbod aan keynotes en workshops terug.

Als hogeschool doen we meer dan enkel het overbrengen van vakkennis. We zetten ons ook in om het maatschappelijk engagement van onze studenten te versterken zodat zij de changemakers van de toekomst worden. Een interdisciplinaire aanpak en samenwerking met relevante maatschappelijke actoren is hierbij fundamenteel.

Hoe creëren we binnen EhB deze innovatiecultuur en stimuleren we dit engagement bij onze studenten? Kom het ontdekken op 13 september tijdens de sessies van onze inspirerende experten. We verwachten een massale aanwezigheid van alle EhB-collega’s.

Programma 

9u - 9u30 Ontvangst met koffie
9u30 - 10u45 Keynote 1: (ENG) How to innovate higher education curricula to enhance societal impact. Insights from theory and practice.
  Keynote 2: (NL) Maatschappelijke vernieuwing naast, met en in het onderwijs.
10u45 - 11u Pauze
11u - 12u30 Workshops
12u30 - 13u30 Lunch 
13u30 - 15u Workshops 
15u - 15u15 Pauze
15u15 - 16u15 Alumnipanel
16u15 - … Receptie 

Inschrijven

Een overzicht van alle workshops vind je verder op deze pagina. Inschrijven doe je via de link hieronder. Schrijf je voor dinsdag 6 september in. 

Je kiest één keynote, een workshop in de voormiddag en een workshop in de namiddag.
Geef bij je inschrijving ook mee of je naar het alumnipanel en de receptie komt.

IK SCHRIJF ME IN

 

Keynotes

Maatschappelijke vernieuwing naast, met en in het onderwijs

  • Spreker: Kaat Peeters (Sociale InnovatieFabriek)
  • Taal: Nederlands

De Sociale InnovatieFabriek ademt maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hun missie is dan ook om sociale innovatie en sociaal ondernemerschap uit de niche halen, en mainstream te maken. Op die manier maken ze echte maatschappelijke verandering mee mogelijk. Kaat Peeters, EhB-collega en directeur van de Sociale InnovatieFabriek kent het ecosysteem rond sociale innovatie en ondernemerschap op haar duimpje. Ze geeft je een introductie in de wereld van sociale innovatie en sociaal ondernemerschap en leidt je langs praktische voorbeelden van maatschappelijke vernieuwing. Welke inspiratie halen we hieruit voor ons onderwijs; zowel in het curriculum, als het schoolgebouw, als in het dagelijkse niet-educatieve werk?

How to innovate higher education curricula to enhance societal impact. Insights from theory and practice

  • Spreker: Dr. Irene Visscher-Voerman (Hogeschool Saxion)
  • Taal: Engels

Irene Visscher-Voermans has a professorship in Innovative and effective Education at Saxion University of Applied Sciences. She's involved in both large and small scale innovation projects at Saxion. In this keynote Irene will explain how higher education institutions can enhance their societal impact through innovation in curricula.

Workshops - voormiddag

Co-creation Atelier by Brussels Open Living Lab

Co-creation Atelier by Brussels Open Living Lab

 

  • Sprekers: Joke Den Haese, Sanne Caluwaerts en Nathalie Deklerck (EhB) 
  • Taal: Nederlands
  • Max. aantal deelnemers: 20

In de workshop van BrOLL (Brussels Open Living Lab) ontdek je hoe materialen kunnen inspireren om, door middel van verbeelding en spel, ontmoeting te faciliteren. De frustratie van het niet begrijpen of niet begrepen worden kan verdwijnen wanneer we elkaars denken letterlijk ‘zien’. Het atelier nodigt mensen uit om hun verhalen vanuit nieuwe perspectieven te bekijken, vorm te geven en te delen. De manier waarop we de innerlijke wereld naar buiten brengen, vertelt veel over wie we zijn en wat ons bezighoudt. De kracht ligt in informele dialoog, co-creatie van materie en verhalen en het proces.

BrOLL (Brussels Open Living Lab) is een sociaal-educatief project en het resultaat van de sociaal-culturele, kunstzinnige en pedagogische expertise binnen de Bachelor Pedagogie van het jonge kind aan EhB.

Workshop - Ben je klaar voor de toekomst

Ben jij klaar voor de toekomst?

 

  • Spreker: Tom Palmaerts (Trendwolves)
  • Taal: Nederlands
  • Max. aantal deelnemers: …
     

Ben jij klaar voor de toekomst? Twijfel je over het antwoord? Dat is oké. Het leven gaat soms zo snel, dat de toekomst ons doet duizelen. Maar, hoe worden we dan wel futureproof? Tom Palmaerts reist al jarenlang de wereld rond met één doel: mensen zin doen krijgen in de toekomst.

Tom Palmaerts van Trendwolves onderzoekt welke maatschappelijke fenomenen dan belangrijk zullen zijn. Hij speelt graag met toekomstdenken…maar toekomstdenken is enkel interessant als we er vandaag mee aan de slag kunnen gaan.
 

Maatschappelijk engagement als vertrekpunt voor curriculumvernieuwing, drempels en hefbomen 

Maatschappelijk engagement als vertrekpunt voor curriculumvernieuwing, drempels en hefbomen 

  • Sprekers: Lien Mostmans en Linde Moriau (VUB)
  • Taal: Nederlands 
  • Max. aantal deelnemers: 20
     

Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt nagegaan op welke manier curriculaire inbedding van maatschappelijk engagement processen van onderwijsvernieuwing kan ondersteunen. De sessie wordt verzorgd door medewerkers van het CERL-team de Vrije Universiteit Brussel.  

Hoe pitch je jouw idee op een overtuigende manier?

Hoe pitch je jouw idee op een overtuigende manier?

  • Spreker: Karen Hiergens (Sociale Innovatiefabriek) 
  • Taal: Nederlands
  • Max. aantal deelnemers: 15
     

Je hebt een idee voor sociale innovatie? Prachtig! Maar hoe breng je dit nu best over bij je collega’s en leidinggevende? Je leert het ABC van overtuigend pitchen van Karen Hiergens, netwerkmanager bij de Sociale InnovatieFabriek. In een hands-on workshop krijg je voorbeelden en tips over het overtuigend vertellen en presenteren van (nieuwe) ideeën. Vanuit Karens expertise in communicatie, netwerksamenwerkingen en community building, brengt ze een interactieve sessie waar ze je een aantal technieken laat inoefenen.

MAP-it

MAP-it

 

  • Spreker: Professor dr. Liesbeth Huybrechts (UHasselt)
  • Taal: Nederlands
  • Max. aantal deelnemers: 12
     

In deze workshop lichten we aan de hand van een projectvoorbeeld de MAP-it techniek toe: een low-tech tool die gebruikt kan worden in het co-creatief ontwerpen, debriefen en opvolgen van (onderzoeks)projecten. Het visuele aspect van de tool laat toe om een meertalige deelnemersgroep of deelnemers met verschillende achtergronden op gelijkwaardige basis met elkaar in dialoog te gaan.

Hoewel ze momenteel verbonden is aan de UHasselt, was professor dr. Liesbeth Huybrechts voorheen actief in de onderzoeksgroep Social Spaces (KUL en LUCA). Daar was ze mede-ontwerpster van de participatieve mapping tool en dus de geknipte persoon om deze te komen toelichten.

Duurzame wandeling

Duurzame wandeling

  • Organisatie: Bazaar Trottoir 
  • Taal: Nederlands 
  • Max. aantal deelnemers: 25
     

Zin om even de benen te strekken? Bazaar Trottoir biedt een leuke, leerrijke wandeling aan die focust op innovatieve, duurzame projecten in de buurt van onze campus Kanal. Ga mee op ontdekking en laat je charmeren door inspirerende projecten achter onze hoek. Verschillende projecten passeren de revue met thema's zoals duurzame mode, circulair bier, stadsboerderijen en fairmining.  We blijven hier in het centrum van de stad en flirten met de grenzen van het kanaal.

Unlearning limiting beliefs

Unlearning limiting beliefs

  • Spreker: John Sadiki (Social Innovation Academy – Uganda)
  • Taal: Engels
  • Max. aantal deelnemers: 25
     

As an alumnus and now coach at the Social Innovation Academy (SINA) in Kampala, John Sadiki shows how to strengthen students’ personal development, professional attitudes and entrepreneurial skills

through unlearning limiting beliefs. Thus fostering a ‘freesponsibility’ mindset, a precondition for unleashing your full potential. In this mindset SINA scholars create their own curriculum and take up responsibilities within the SINA community. Through empowerment and self-management scholars are enabled as changemakers and social entrepreneurs.

Zelfzorg als toekomstgerichte competentie 

Zelfzorg als toekomstgerichte competentie 

  • Spreker: Elke Haemelynck (Happy Humans)
  • Taal: Nederlands
  • Max. aantal deelnemers: 25

Stress, veerkracht, zelfzorg, het blijven hot topics in deze snel veranderende tijden. Nu we meer van thuis werken wordt het nog belangrijker om goed voor jezelf te zorgen. Voor zij die niet goed weten hoe hieraan te beginnen, voorziet Happy Humans een selfcare toolkit. Tijdens deze interactieve workshop geeft Elke je concrete handvaten om met zelfzorg aan de slag te gaan. Zo vul je je eigen toolkit vol met praktische tips en tricks waar je onmiddellijk mee aan de slag kan.

Creativiteit²

Creativiteit²

  • Spreker: Sara Pieters (Red Zezel)
  • Taal: Nederlands
  • Max. aantal deelnemers: 35
     

Vind je het vaak lastig om vernieuwende ideeën te bedenken? Dat is normaal. Originele ideeën vragen om creatief denken en onze hersenen houden juist van patronen, routines en gewoontes. En dat is goed, want hierdoor zijn heel wat zaken in ons leven niet nodeloos gecompliceerd. Alleen vinden we het hierdoor ook lastig om creatief uit de hoek te komen. Gelukkig zijn er heel wat technieken die je kan leren om die logische denkpatronen te doorbreken. Tijd dus om jouw creativiteitsvaardigheden een flinke boost te geven.

Campus Innova: toekomstgericht onderwijs

Campus Innova: toekomstgericht onderwijs

  • Spreker: Fevzi Yildirim
  • Taal: Nederlands
  • Max. aantal deelnemers: 25

Het pedagogisch project van Campus Innova steunt op vier hoekstenen van toekomstgericht onderwijs: burgerschap en sociale innovatie, ondernemerschap en ondernemingsinnovatie, ICT, techniek/ingenieurschap en duurzame innovatie, en communicatie en sociale media innovatie. Door middel van projectwerk, vakoverschrijdende leerinhouden, een praktijkgerichte didactiek en aandacht voor persoonlijke talenten vormen ze kritische denkende wereldburgers. Ze zijn overtuigd dat alle leerlingen die afstuderen van Campus Innova, de capaciteiten en visie hebben verworven om het ver te schoppen in de academische wereld en op de arbeidsmarkt. Directeur Fevzi Yildirim maakt graag tijd voor ons vrij om deze concept school verder toe te lichten en samen na te denken over de toekomst van innovatief onderwijs.

zorglandbouw

Sociale innovatie bij onze associatiepartner HOGENT - praktijkvoorbeeld Business

  • Spreker: Nicky Dirkx en Tom Van Wassenhove (HOGENT)
  • Taal: Nederlands
  • Max. aantal deelnemers: 25

HOGENT-collega's Nicky Dirkx en Tom Van Wassenhove lichten een praktijkvoorbeeld toe rond het thema zorglandbouw. In een interdisciplinair project bundelen studenten van de bacheloropleidingen Orthopedagogie en KMO-management hun krachten. Sociaal engagement en ondernemerschap gaan daarbij hand in hand.   

(c) foto lv.vlaanderen.be

Workshops - namiddag

Duaal leertraject

Duaal leertraject

 

  • Sprekers: Lucas Van Dyck en Jan Van Canegem (EhB)
  • Taal: Nederlands
  • Max. aantal deelnemers: 25
     

De uitdaging om met alle veranderingen bij te blijven wordt steeds groter, zeker in de technologische sector. De behoeften van studenten op het gebied van gespecialiseerde apparatuur en software

overstijgen wat het hoger onderwijs te bieden heeft. Wij onderzoeken dan ook hoe we de groeiende kloof tussen onderwijs en (technologie- en IT-)industrie kunnen overbruggen via een duaal leertraject. We werken hiervoor samen met studenten, werkveld, alumni en docenten d.m.v. een design thinking approach.

In de workshop denken we samen na over deze 3 topics: De leerdoelstellingen en evaluatie, de match tussen werkplek en student en het mentorschap binnen het bedrijf, en ten slotte het ontwikkelen van een visie voor beleid rond duaal leren. Ook als je niet verbonden bent aan de specifieke opleiding, is je inbreng waardevol. Wij geloven namelijk dat dergelijke programma's een belangrijk onderdeel zijn van de toekomst van het hoger onderwijs.

Preëmptieve sociale innovatie en toekomstonderzoek

Preëmptieve sociale innovatie en toekomstonderzoek

  • Spreker: Yannick Dujardin (EhB)
  • Taal: Nederlands
  • Max. aantal deelnemers: 25

Sociale innovatie is, over het algemeen, reactief. Maar in een steeds meer complexe en intergeconnecteerde samenleving, waarin acceleratie van verandering de norm is en (existentiële) crises zich opstapelen, dringt de nood tot een ‘preëmptieve’ mindset zich op. Hoe kunnen we studenten laten reflecteren over potentiële toekomstige sociale problemen in hun vakgebied, nog voor ze zich stellen? Hoe kunnen we hen opleiden tot pro-actieve sociale innovators? In deze workshop onderzoeken we hoe de principes en technieken van toekomstonderzoek kunnen helpen om een preëmptieve attitude in de praktijk te zetten in hoger onderwijs. 

workshop - Hoe samen(denk)werken bevorderen in een hybride werkomgeving?

Hoe samen(denk)werken bevorderen in een hybride werkomgeving?

  • Spreker: Maarten Van Damme (Enthusiasm)
  • Taal: Nederlands
  • Max. aantal deelnemers: 25
     

In deze WORK-shop ga ik je niet overweldigen met theorie of skillstraining, doch met praktische handvaten én een samenwerkingsmodel waarmee je oneindig lang zelf aan de slag kan gaan in je team én in relatie tot andere teams. Dit model is uitermate geschikt om je samenwerking tot nieuwe niveaus te brengen. Ik belicht d.m.v. vragen en oefeningen de 3 verborgen dimensies in samenwerking. Je gaat dus aan de slag met je collega’s zodoende dat je een leerervaring hebt en vertrekt met nieuwe inzichten die je kan toepassen in je werk en team. En vragen waarmee je zelf kan blijven werken aan de dynamiek van je team en tussen teams.

Sociale innovatie in onze opleidingen – praktijkvoorbeelden Education & Tech

Sociale innovatie in onze opleidingen – praktijkvoorbeelden Education

  • Spreker: An Dierickx, Abdellah Benotmane, Bart Vande Voorde (EhB)
  • Taal: Nederlands
  • Max. aantal deelnemers: 30

“De educatief gegradueerde in het secundair onderwijs, als cultuurparticipant, benadert met een open geest actuele thema’s en maatschappelijke ontwikkelingen”. Dit is wat van leerkrachten verwacht wordt. Een mondvol. We vertellen je graag hoe we binnen de Educatieve Graduaatsopleiding Secundair Onderwijs de studenten hierop voorbereiden.

We nemen je mee doorheen hun cultuurtraject. Van de startdag in het museum tot de uitvoering/presentatie van de zelf uitgewerkte interactieve workshops. Verwacht een verhaal over verwondering, muziek, ontdekkingen, Brusselse musea en wijken, creativiteit, enthousiasme, ontmoetingen, wandelen en soms ook verloren lopen.

Sociale innovatie in onze opleidingen – praktijkvoorbeelden Health

Sociale innovatie in onze opleidingen – praktijkvoorbeelden Health

  • Spreker: Sandra Tricas-Sauras en Dennis Demedts (EhB)
  • Taal: Nederlands
  • Max. aantal deelnemers: ...

Collega's Dennis Demedts en Sandra Tricas-Sauras lichten twee projecten toe vanuit de bacheloropleiding Verpleegkunde.

Praktijkvoorbeeld 1: "Help, mijn copine ziet het niet meer zitten". Volgens verscheidene studies is het nagenoeg onvermijdelijk dat mensen geconfronteerd worden met suïcidaal gedrag. In deze laagdrempelige simulatie in een volledig virtuele wereld werken we in twee fasen: suïcidedetectie aanpakken EN herkenning van signalen en suïcide bespreekbaar maken. We spelen een gesprek na waarbij een studente het niet meer ziet zitten na een ongewenste zwangerschap. Deelnemers krijgen tips en tricks om suïcidaliteit actief te bevragen d.m.v. voorbeeldvragen die wel en niet werken, richtvragen en waarschuwingssignalen.

Praktijkvoorbeeld 2: In de literatuur werd opgemerkt dat net afgestudeerde verpleegkundigen onvoldoende over specifieke competenties beschikken om patiënten te begeleiden bij het stoppen met roken. In het Instruct Project werd een online trainingsmodule ontwikkeld die virtuele simulatie integreert. Zo kunnen professionals in de gezondheidszorg hun vaardigheden m.b.t. rookstopbegeleiding verbeteren.

Sociale innovatie in onze opleidingen – praktijkvoorbeelden Health

The impact of technology on people and society

  • Spreker: Jo-An Kamp (Fontys hogeschool)
  • Taal: Engels
  • Max. aantal deelnemers: ...
     

In this lecture you will learn more about the impact of technology on people and our society. Jo-An Kamp is a lecturer, researcher and coordinator who coaches ICT students at Fontys Hogeschool in fields like UX, research, (interactive) media, ethics, innovation,… She also co-created the Technology Impact Cycle Toolkit (www.tict.io), is a member of the Technophilosophy / TICT research group since 2018 and recently became a member of the new Moral Design Strategy professorship.

Duurzame wandeling

Duurzame wandeling

  • Organisatie: Bazaar Trottoir 
  • Taal: Nederlands 
  • Max. aantal deelnemers: 25

Zin om even de benen te strekken? Bazaar Trottoir biedt een leuke, leerrijke wandeling aan die focust op innovatieve, duurzame projecten in de buurt van onze campus Kanal. Ga mee op ontdekking en laat je charmeren door inspirerende projecten achter onze hoek. Verschillende projecten passeren de revue met thema's zoals duurzame mode, circulair bier, stadsboerderijen en fairmining.  We blijven hier in het centrum van de stad en flirten met de grenzen van het kanaal.

Zelfzorg als toekomstgerichte competentie 

Zelfzorg als toekomstgerichte competentie 

  • Spreker: Elke Haemelynck (Happy Humans)
  • Taal: Nederlands
  • Max. aantal deelnemers: 25

Stress, veerkracht, zelfzorg, het blijven hot topics in deze snel veranderende tijden. Nu we meer van thuis werken wordt het nog belangrijker om goed voor jezelf te zorgen. Voor zij die niet goed weten hoe hieraan te beginnen, voorziet Happy Humans een selfcare toolkit. Tijdens deze interactieve workshop geeft Elke je concrete handvaten om met zelfzorg aan de slag te gaan. Zo vul je je eigen toolkit vol met praktische tips en tricks waar je onmiddellijk mee aan de slag kan.

Impact met visuals

Impact met visuals

  • Spreker: Sara Pieters (Red Zezel)
  • Taal: Nederlands
  • Max. aantal deelnemers: 30

Herontdek je natuurlijke vaardigheden om je uit te drukken in grafische elementen. In deze workshop leer je technieken om eenvoudig en effectief beelden te gebruiken bij vergaderingen, coaching en lessen. We werken rond visueel denken, faciliteren en oogsten. Hoe breng je snel ideeën over met simpele, krachtige beelden? Hoe vergroot je de kwaliteit van je communicatie en werk je beter samen door middel van eenvoudige visuele technieken? 

Hybride samenwerken 

Hybride samenwerken 

  • Spreker: Anton Maes (Brainmove)
  • Taal: Nederlands
  • Max. aantal deelnemers: 25

Samen hybride werken is voor elk team een uitdaging, zeker ook voor de leidinggevenden. In deze interactieve sessie gaat Anton Maes met jullie aan de slag rond vragen als: Welke afspraken maak ik met mijn team om ook op afstand goed samen te werken? Hoe kan ik de controle loslaten en leidinggeven op basis van vertrouwen? Hoe pakken andere organisaties dit aan? Welke impact heeft dit verhaal op onze fysieke werkomgeving?

Anton pakt dit aan met veel humor, verrassende beelden en uitdagende stellingen. Vertrekkende vanuit zijn ervaring als organisatiepsycholoog en expertise in veranderingsmanagement, interne communicatie en strategische werkplekontwikkeling.

Werken met Wooclap

Werken met Wooclap

  • Spreker: Wooclap
  • Taal: Engels
  • Max. aantal deelnemers: 25

Hoewel smartphones vaak beschouwd worden als bron van afleiding, gebruikt Wooclap hen net om studenten beter met hun docenten te laten interageren. Ze bieden nuttige tools die ook wij binnen EhB verder zullen integreren in ons onderwijs. Om jullie de kans te geven Wooclap en al zijn functionaliteiten beter te leren kennen, organiseren we een workshop. Ken je Wooclap al en heb je specifieke vragen? Werk je nog niet met Wooclap en weet je niet waar te beginnen? Kom dan zeker naar deze sessie.

Inschrijven

Een overzicht van alle workshops vind je verder op deze pagina. Inschrijven doe je via de link hieronder. Schrijf je voor dinsdag 6 september in. 

Je kiest één keynote, een workshop in de voornamiddag en een workshop in de namiddag.
Geef bij je inschrijving ook mee of je naar het alumnipanel en de receptie komt.

IK SCHRIJF ME IN