Toegepaste Informatica: Flexibel studeren

Hoe ziet het traject eruit

De opleiding is gemaakt op maat van de werkstudent, waarbij werken en studeren naadloos in balans staat. De opleiding bereidt je voor op een job in de IT sector, waarbij je aan de slag kan in heel wat diverse functies zoals IT consultant, Cloud integrator, Security specialist, SoftwareDeveloper, Team manager, A.I. engineer, ... Je wordt getraind tot een wendbare professional van de toekomst, om aan de slag te gaan in de meest innovatieve sector, met enorm veel werkzekerheid.

Voor wie?

Beschik je over een diploma middelbaar onderwijs, dan kan je de opleiding aanvatten. Je hoeft geen specifieke voorkennis te hebben, behalve kunnen werken met een hedendaagse computer en smartphone. Je hebt geen specifieke wiskunde of taalkundige voorkennis nodig. De opleiding duurt 4,5 jaar, zodat de combinatie werken en studeren haalbaar blijft. Het programma is hoofdzakelijk gebaseerd op zelfstudie, met diverse contactmomenten ter ondersteuning.

Lesprogramma

Naast zelfstudie vinden de vaste contactmomenten, ook wel de lesdagen, plaats op vrijdag. Gemiddeld spreken we over een 4-tal vrijdagen per semester en worden dikwijls hybride ingericht. Onze docenten zijn dan ook beschikbaar via chat voor diegene die niet aanwezig kunnen zijn maar wel extra ondersteuning nodig hebben of met vragen zitten. Doorheen het semester gaan er twee keer per vak in de avond teamsmomenten door. Deze zijn specifiek vakgerelateerd. De specifieke dag is afhankelijk van het gegeven vak.  

Een voorbeeld van een semesterplanning van het eerste jaar WT:

Evaluaties

De evaluatiemomenten worden georganiseerd samen met ons dagtraject. De data en momenten van zowel de vakken als de examens worden reeds een jaar vooraf gecommuniceerd.
Let wel, heel wat vakken gebruiken geen klassiek examen als evaluatievorm, maar vormen zoals projectwerk, vaardigheidstest, presentatie, portfolio, etc. of een combinatie ervan.

Ik voelde me onzeker op de arbeidsmarkt zonder hoger diploma. TI sprak aan door de samenstelling van de vakken. Studeren en werken is wel zéér pittig! Op de arbeidsmarkt zijn voor mij alvast een pak deuren opengegaan.

Elias
Flex-student Toegepaste Informatica

Vakken

Via de ECTS fiches kan je per vak de inhoud, doelstellingen en evaluatie terugvinden.

Bekijk hier het volledige lesprogramma.

Organisatie Opleiding

De opleiding bestaat uit:

 • hybride contactmoment, on-campus of volledig online georganiseerd op vrijdag;
 • campusdagen, waarbij iedereen live eens samenkomt;
 • persoonlijke contactmomenten via Microsoft Teams.

Stage

Werktrajecters worden vrijgesteld van de stage, en daarvoor voorzien we een professional skill portfolio.
Daar kan je reeds tijdens je studies aan werken, al dan niet i.s.m. je werkgever, zodat je er geen extra periode meer hoeft aan te besteden.
Heb je nog geen job? Dan bekijken we samen de mogelijkheden met onze bedrijfspartners of zoeken we een alternatief.

Er is wel een final work voor werktraject studenten voorzien. Ook hieraan kan tijdens de opleiding gewerkt worden, al dan niet i.s.m. je werkgever.

Studiekosten

Hieronder vind je een kort overzicht van de kosten. Lees hier een uitgebreid overzicht

Inschrijvingsgeld

Het inschrijvingsgeld aan een hogeschool hangt onder meer af van

 • het type contract,
 • het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft,
 • je statuut.
 • Meer informatie vind je ook terug op de pagina van de Vlaamse overheid.

   

  Vast gedeelte

  Variabel gedeelte per studiepunt

  Voltijdse studenten ’22-’23 (60 studiepunten)

  Niet-beurstariefstudent

  € 253,6

  € 12,1

  € 979,6

  Bijna-beurstariefstudent

  € 253,6

  € 4,4

  € 517,6

  Beurstariefstudent

  € 115,8

  € 0

  € 115,

Opleiding gebonden kosten

Studiefinanciering

Inschrijvingsgeld, boeken en cursussen, vervoer … studeren kost wel wat. Maar dit mag geen hindernis vormen om te studeren aan EhB. Check alle mogelijkheden om ondersteuning te krijgen

Inschrijven

Klaar om je in te schrijven voor Toegepaste Informatica? Top! Op deze pagina kan je van start met je inschrijving. Je vindt er alle belangrijke info terug: wat moet je in orde brengen, hoeveel kost studeren, wat met je leerkrediet, toelatingsvoorwaarden, financiële steun enz. Je kan je inschrijving volledig online afronden, je kan langskomen op ons studentensecretariaat of tijdens onze volgende infodag.  

Vrijstellingen

 • Volgde je voorheen al bepaalde opleidingen of heb je relevante werkervaring? Dan kan je bij ons een vrijstellingsdossier opstellen.

Wat met Vlaams opleidingsverlof?

 • Onze Bacheloropleiding is volledig erkend, dus heb je sowieso recht op Vlaams opleidingsverlof.

Openingsuren studentensecretariaat

Van maandag tot donderdag van 9u tot 16u, op vrijdag van 9u tot 15u.

Contact

Check zeker onze infomomenten. Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws en events? Laat dan je gegevens achter