Studeer je in het bso? Dit verandert er binnenkort

Studeer je in het bso, dan word je klaargestoomd voor een beroep, dat is evident. Na het 6de jaar kun je meteen aan de slag met een getuigschrift, óf je kiest voor een 7de jaar voor een diploma én extra kennis. Maar ook het hoger onderwijs behoort tot de mogelijkheden. In verband met dat studeren aan het hoger onderwijs verandert er binnenkort een en ander voor bso'ers. 

Wat verandert er in 2024-2025 voor zesde- en zevendejaars?

Als bso-leerling krijg je een secundair diploma na het volgen van een 7de jaar. Met dit diploma secundair onderwijs kun je (dus in september 2024) naar het hoger onderwijs, zowel graduaten én bachelors zijn nog mogelijk. Zesdejaars bso krijgen daarentegen een getuigschrift en als je dan toch met een graduaat wil starten, dan moet eerst nog nog een toelatingsproef afleggen (of al 3 jaar zijn afgestudeerd). En dat laatste verandert dus grondig in de komende jaren.

Ter info: voor aso-, tso-, kso-leerlingen verandert er niets. Aso-, tso- en kso-leerlingen krijgen in juni, na het zesde jaar, een diploma.

Wat verandert er vanaf 2025-2026?

In het kort: het wordt eenvoudiger voor bso'ers om met een graduaat te starten, maar voor de bacheloropleidingen dien je eerst een speciaal traject in het middelbaar te volgen.

Nieuw is namelijk dat je in 2025 al na het slagen in het 6e jaar een diploma secundair onderwijs krijgt. Je mag dus naar het hoger onderwijs, maar niet alle deuren gaan op dezelfde manier open. 

Samengevat zijn dit je opties als je slaagt in 6de jaar bso in 2025:

  • Je kunt meteen gaan werken;
  • Je wilt je vakkennis verdiepen aan je secundaire school: dan volg je een 7de leerjaar voor een extra beroepsspecialisatie;
  • Je wilt een graduaat behalen, je mag je rechtstreeks inschrijven;
  • Je wilt een bachelordiploma behalen: dan moet je het 7de leerjaar volgen dat voorbereidt op het hoger onderwijs van het niveau van een bacheloropleiding volgen.

Heb je in 2025 een diploma van om het even welk 7de jaar behaald?  Dan mag je nog één keer rechtstreeks naar een bacheloropleiding. 

Wat verandert er voor zesde- en zevendejaars vanaf 2026-2027?

De zesdejaars bso staan voor dezelfde keuzes als hierboven beschreven. Je kiest nog steeds tussen gaan werken, een 7de leerjaar (beroepsspecialisatie of die gericht op een bachelordiploma) of je gaat voor een graduaat.

Enkel met het 7de jaar dat voorbereidt op het hoger onderwijs kun je je nog inschrijven in een bacheloropleiding. De andere 7de jaren geven enkel toegang tot gaan werken of tot een graduaat.

Kortom

Denk al bij het begin van je derde graad goed na welke richting je uit wilt als professional. Natuurlijk doe je dat niet alleen. De leerlingbegeleider van je school, je klastitularis, de CLB-medewerkers staan klaar voor jou om je talenten en plannen te bespreken en de beste optie te bekijken. Ook onze studentenbegeleiders kun je contacteren om samen te overleggen hoe je je best voorbereidt op een graduaat of bachelor. Aarzel niet hen te contacteren. 

Maak alvast kennis met onze graduaten

Met een graduaat behaal je op anderhalf of twee jaar een diploma hoger onderwijs. Onze opleidingen werken heel nauw samen met het werkveld en bestaan voor 1/3 uit werkplekleren. Als gegradueerde ben je een gezocht profiel op de arbeidsmarkt, je hebt immers extra vaardigheden, maturiteit en skills opgedaan die werkgevers zoeken.

Klik hier voor ons volledige overzicht. 

Graduaat in 't kort:

  • Een tweejarige, praktijkgerichte opleiding met veel werkplekleren.
  • Een opleiding met een eenvoudige overstap van het secundair onderwijs.
  • Studeren in een kleine klasgroep met persoonlijke begeleiding.
  • Opleidingen met een grote kans op de arbeidsmarkt.
  • Vernieuwde opleidingen, afgestemd op jouw noden én die van het werkveld.
  • Recht op financiële ondersteuning,  studiebeurzen, etc
  • Opleidingen doorgelicht en goedgekeurd door de NVAO.