Artificial Intelligence
Postgraduaat

Toegepaste Arti­fi­ciële Intel­li­gen­tie 22 – 23

Inschrijven

Voor wie

 • You already have a degree and/or you are an innovative entrepreneur or an aspiring business developer.
 • You are passionate about technology and want to be part of the rapidly evolving world of artificial intelligence.
 • Your thinking is solution-oriented and you are creative.
 • You like to analyse problems and solve them systematically. 
 • You have basic programming skills. No programming experience? Then you can first take a one-year Programming course and then join this postgraduate programme

Voor wie

 • You already have a degree and/or you are an innovative entrepreneur or an aspiring business developer.
 • You are passionate about technology and want to be part of the rapidly evolving world of artificial intelligence.
 • Your thinking is solution-oriented and you are creative.
 • You like to analyse problems and solve them systematically. 
 • You have basic programming skills. No programming experience? Then you can first take a one-year Programming course and then join this postgraduate programme

Hoe ziet de opleiding eruit?

Artificiële Intelligentie (AI) is aan een zeer sterke opmars bezig. Deze nieuwste technologie heeft geleid tot een hele nieuwe generatie van applicaties die de manier waarop we werken en leven veranderen. Machine learning algoritmen verbeteren de efficiëntie van e-commerce, binnenkort rijden zelfrijdende auto’s in onze straten door verbeterde beeldherkenning, helpdesks worden meer en meer bemand door chatbots.

We bieden je een éénjarige cursus artificiële intelligentie aan die de tools, technieken en kennis aanreikt om je tot een allround-speler op vlak van toegepaste Artificiële Intelligentie te vormen. 

Er wordt verwacht dat je de basis van programmeren onder knie hebt, wat houdt dit net in?

Het postgraduaat is een zeer praktijkgerichte opleiding. Tijdens de verschillende workshops zal je meestal een computer gebruiken en ga je aan de slag met Python. Je kan online heel wat tutorials over Python en programmeren vinden. Belangrijkste concepten die je onder de knie moet hebben zijn: variables, basic arithmic functions, string manipulations, looping en conditionals. Een uitgebreide kennis van Python is nodig, want we gebruiken uitbreid 'standard libraries' tijdens de lessen.

Moet je verplicht aanwezig zijn tijdens elke les?

Er is geen verplichting. Maar de sterkte van het programma is de persoonlijke interactie met docenten en studenten. Bovendien zijn er ook groepswerken, dus je aanwezigheid is ten zeerste aangeraden.

Wanneer vinden de lessen plaats?

De lessen gaan steeds door op dinsdag van 9.00 tot 18.00, wat combinatie met werken mogelijk maakt. 

In welke taal wordt de opleiding gegeven?

Alle vakken worden integraal gegeven in het Engels. Maar de meeste docenten kunnen je vragen ook wel in het Nederlands beantwoorden.

Vakken

We reiken je de nodige tools, technieken en inzichten aan om een all-round-speler te worden op het gebied van artificiële intelligentie. In het eerste semester verdiepen we ons na een inleidende week in de fundamenten ervan met vakken als data science, machine learning en big data. Het tweede semester focust dan op toepassingen zoals NLP, spraakverwerking, computer vision en robotica. Ten slotte krijg je ook de kans om ervaring op te doen in het veld tijdens een stage bij een AI-bedrijf.

AI fundamentals

In de kennismakingsweek word je ondergedompeld in verscheidene aspecten van AI: hoe leert AI, welke technieken en toepassingen kent het, en wat zijn de pitfalls en limieten waar je rekening mee moet houden?

Data Science

Je maakt kennis met de volledige werkketen van de data scientist, van het verzamelen en verwerken van de data over modelleren van het probleem tot het uitrollen naar de klant toe. We leggen steeds de nadruk op de pitfalls, de grenzen van AI en we zorgen ervoor dat onze resultaten ethisch verantwoord en veilig zijn.

Machine Learning

We gaan dieper in op de kern van AI: machine learning. We behandelen regressie en classificatie, onderzoeken de werking van neurale netwerken, deep learning, genetische algoritmen, clustering enz. We leren modellen trainen met behulp van bestaande libraries en hierbij rekening te houden met de beperkingen van de dataset waar we van vertrekken.

Stage

Om deze praktische kennis toe te passen op real live voorbeelden heb je in deze opleiding de kans om een stage te volgen in een bedrijf dat dagelijks met AI bezig is.

IoT & Big Data

IoT is aan een stevige opmars bezig. Smart cities, industrie 4.0, e-health, de toepassingen zijn legio. Door deze evolutie worden massa’s data gecreëerd die allemaal hun weg moeten vinden naar the Cloud en verwerkt worden tot voor de gebruiker interesante informatie. In deze cursus leren we technieken kennen om grote hoeveelheden data te verwerken en te visualiseren op een efficiënte manier. We maken ook kennis met de nieuwste trend van edge computing die de Cloud minder zwaar belast.

Intelligent Interfaces

Deze cursus behandelt de “brein”-aspecten van AI die nodig zijn om een computer te laten communiceren met de mens: horen, zien, begrijpen, spreken. De beginselen van computer vision, speech processing en NLP worden meegegeven, om te komen tot de integratie van de verschillende componenten in intelligent virtual assistants.

Robotics

Deze praktische cursus onderzoekt de aspecten van AI die nodig zijn om een robot te laten functioneren: vertrekkende van de sensoren leren we hoe een robot informatie verwerkt, navigeert, samenwerkt in een groep en zichzelf nieuwe technieken aanleert mbv reinforcement learning.

Je docenten

Catherine Middag

Maarten Dequanter

Maarten Dequanter is lector aan Erasmushogeschool Brussel in de richting IoT en het postgraduaat AI(Big data & IoT). Hiernaast is hij ook onderzoeker voor het kenniscentrum artificiële intelligentie van de Erasmushogeschool Brussel. Hij is een expert in het Prototypen van toegepaste Robotics & AI toepassingen. Maarten is altijd al een ondernemer geweest en heeft ondertussen verschillende bedrijven opgericht.

Johan Loeckx

Johan Loeckx

Johan Loeckx is begonnen als micropreneur toen hij 16 was. Hij ontving een Msc in Electronic Engineering (2003), een MSc. in AI (2004) en een PhD in 2010 van K.U.Leuven. Hij co-ontwierp het encryptie-systeem voor patiëntgegevens binnen de Belgische gezondheidszorg. Hiervoor heeft de Belgische regering een patent ingediend. Hij is één van de medeoprichters van de een Freinetschool en is een actief muzikant. Johan is professor en lab manager aan de Artificial Intelligence Lab aan de Vrije Universiteit Brussel.

Na je studie

Nagenoeg elke branche kent voordelen door de introductie van AI: denk aan de financiële sector, de gezondheidszorg, de retailsector...de voorbeelden zijn eindeloos en de interesse in AI is dan ook enorm groot in de bedrijfswereld. Deze sterk gestegen interesse zorgt voor een grote vraag naar data scientists, innovatieve ondernemers, NLP experts en allround-AI experts. Dit postgraduaat biedt een antwoord op deze steeds toenemende vraag. Na afloop ben je een allround AI speler die op de hoogte is van de nieuwste trends in AI en die met de belangrijkste toepassingen aan de slag kan gaan.

Waar heb je les

Campus Kaai

 • In Anderlecht 
 • Brussel is het kloppend hart van de IT- en multimedia-industrie
 • Vlakbij station Brussel-Zuid
 • IT-campus: medialab / fablab / design lab / netwerklab
 • Kunst-campus: musical, theater en drama
 • Leuke studentenresto met warme maaltijden, broodjes, salades, soepen enz
 • Groene ruimte om buiten te zitten
 • Vlot bereikbaar met trein, metro, fiets, step
 • Grote parkeerruimte  

Contact:

Openingsuren studentensecretariaat:

 • Maandag tot vrijdag
 • 9u tot 17u

Studiekosten

Inschrijvingsgeld

 • Kostprijs met stage: €2.040
 • Kostprijs zonder stage: €1.890

Materiaalkosten

 • De aankoop van het materiaal dat in de lessen wordt gebruikt (Raspberry Pi, Arduino sensor module kit,  ...) is inbegrepen in de kostprijs.
 • Het gebruik van Pluralsight is optioneel, hiervoor reken we een éénmalige bijdrage per academiejaar van €80. Wens je dit aan te kopen, stuur ons dan een e-mail .

Infodagen

We zwieren op verschillende momenten tijdens het jaar de deuren van onze campussen open. Je bent dan welkom voor een toffe babbel met docenten en studenten, een rondleiding op campus, een inkijk in cursussen en je inschrijving.         

 • Zaterdag 10 september (10u tot 15u)

Inschrijven

Klaar om je in te schrijven? Top! Op deze pagina kan je van start met je inschrijving. Je kan je inschrijving volledig digitaal afronden, je kan langskomen op ons studentensecretariaat of tijdens onze volgende infodag.  

De openingsuren van ons studentensecretariaat

Toelatingsvoorwaarden

 • Je bent in het bezit van een bachelor of master.
 • Je hebt een basiskennis programmeren. Heb je dit niet? We bieden je graag een inleidend jaar programmeren aan.

Contact

 • Erasmushogeschool
 • campus Kaai
 • Nijverheidskaai 170, 1070 Anderlecht