Momenteel werken de meeste hulpdiensten via monodisciplinaire interventieplannen en kennen zij onvoldoende elkaars werking waardoor er op meerdere niveaus wrijvingsvlakken ontstaan die de hulpverlening minder efficiënt laten verlopen welke leiden tot verlies van kostbare tijd en ‘time is life’.
Daarnaast houden de medische diensten vaak onvoldoende rekening met het politioneel en forensisch onderzoek. Een bezoedelde crime scene heeft verregaande gevolgen voor het gerechtelijk onderzoek.
Met deze bijscholing pogen we de wrijvingsvlakken te verminderen en de samenwerking te optimaliseren.
Wat komt er aan bod
- Raakvlakken tussen D2 (medische dienst) en D3 (politie & justitie) centraal stellen en een stevig draagvlak tussen beide creëren uitbreidend naar D1 (brandweer).
- Wrijvingsvlakken (medisch beroepsgeheim, crime scene management, ..) benaderen.
- De forensisch verpleegkundige als spilfiguur’ in de holistische (en multidisciplinaire) benadering van slachtoffers van intentioneel & non-intentioneel geweld in de ruime zin van het woord, met een bijzondere aandacht naar alertheid voor het herkennen van slachtoffers van geweld, mishandeling, onmenselijke behandeling, …
- De forensisch verpleegkundige als een facilitator tussen enerzijds D2 en anderzijds D1 (brandweer) en D3 (politie & justitie) en met een nauwe samenwerking met de forensisch arts en met D3 in medicolegale gevallen.