De wetgever heeft met de wet van 10 april 2014 een nationaal register van gerechtsdeskundigen ingesteld. De vereiste kennis werd in het KB van 30 maart 2018 bepaald.
De opleiding bestaat uit 6 modules.
Module 1 behandelt het deskundigenonderzoek in burgerlijke zaken. Het gaat hierbij om de algemene beginselen van het burgerlijk procesrecht en de algemene principes van het bewijsrecht.
In module 2 wordt dieper ingegaan op de aanstelling van een deskundige in burgerlijke zaken. Dit gaat over het verloop van het onderzoek, tussenkomst van een rechter en de kosten en erelonen in burgerlijke zaken.
Module 3 en module 4 spitsen zich toe op de strafzaken. Binnen deze modules worden de algemene principes rond vooronderzoek in strafzaken en algemene principes van het bewijsrecht in strafzaken besproken. Ook de beslissing tot aanstelling van een deskundige en de wettelijke vergoeding en tarifering van prestaties in strafzaken worden besproken. Arbitrage en bemiddeling worden ook toegelicht.
Module 5 handelt over de types deskundigenonderzoeken (eenzijdig-, minnelijk deskundigenonderzoek,…) en het nationaal register.
Module 6 behandelt de aspecten rond de aansprakelijkheid, verzekering en deontologie van de gerechtsdeskundige.
Het volgen van deze juridische opleiding is de toelatingsvoorwaarde om opgenomen te worden in het nationaal register voor gerechtsdeskundigen.
De erkenningscommissie (FOD justitie) heeft (op 20 september 2024) bevestigd dat deze opleiding in haar geheel voldoet aan de voorwaarden vastgelegd in artikel 2 van het Koninklijk besluit van 30 maart 2018 betreffende de juridische opleiding zoals bedoeld in artikel 25 van de wet van 10 april 2014 en in artikel 555/8 van het Gerechtelijk Wetboek.
Wat leer je
- Inzicht/kennis verwerven in rechtelijke organisatie, algemene principes van burgerlijk procesrecht, algemene principes van het bewijsrecht en de bewijsmiddelen in burgerlijke zaken
- Inzicht/kennis verwerven in de aanstelling van de deskundige, verloop van het onderzoek en het verslag in burgerlijke zaken, tussenkomst van de rechter, erelonen en kosten in burgerlijke zaken
- Inzicht/kennis verwerven in de algemene principes van strafprocesrecht, algemene principes van bewijsrecht in strafzaken en vooronderzoek in strafzaken
- Inzicht/kennis verwerven in de aanstelling van de gerechtsdeskundige, verloop van het onderzoek en verslag in strafzaken, wettelijke vergoeding en tarifering van prestaties in strafzaken
- Inzicht/kennis verwerven in een minnelijk en gerechtelijk deskundigenonderzoek, arbitrage en bemiddeling + het nationaal register voor gerechtsdeskundigen
- Inzicht/kennis verwerven in de aansprakelijkheid, verzekering en deontologie van de gerechtsdeskundige
Lesprogramma
De lessen zullen hybride on campus georganiseerd worden. Er wordt getracht om de lessen zoveel als mogelijk te livestreamen zodat deze ook synchroon digitaal van thuis kunnen gevolgd worden.
- op dinsdag en/of donderdag van 18u tot 20u (of 21u)
- starten eind februari en lopen tot juni 2025
Lesplanning
Het programma werd uitgewerkt in samenwerking met VUB
Lesgevers:
- Prof. Dr. Deruyck (Hoogleraar Strafrecht en Strafprocesrecht)
- Prof. Dr. De Wolf (Hoogleraar Strafrecht en Strafprocesrecht)
- Mr. Vanderosieren (advocaat)
- Mvr. Dorien Avaux (advocate)
Programma