Momenteel bestaat er in Vlaanderen geen opleiding die leidt tot het diploma ‘forensisch onderzoeker’. Het beroep is in België ook niet erkend en wordt voornamelijk in de praktijk geleerd. Vanuit het NICC, maar zeker ook vanuit de politie, wordt de nood voor (bij)scholing op dit vlak bevestigd. Je leert tijdens dit postgraduaat:
- Inzicht/kennis verwerven in de begrippen van het forensisch laboratoriumonderzoek;
- Inzicht/kennis verwerven in de basisbegrippen van strafrecht en begrippen van forensisch recht;
- Inzicht/kennis in de begrippen van forensische geneeskunde;
- Inzicht/kennis in de begrippen van crime scene management + toepassing ervan.
Lesprogramma
- De lessen vinden plaats op dinsdag (9u-12u en 13u-16u), van september 2024 tot en met juni 2025.
- De lessen vinden plaats in de leslokalen en laboratoria van EhB, ‘crime scenes’ op campus Jette.
Deze lessen zullen gegeven worden door deskundigen van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek (NICC), elk expert binnen hun eigen expertise en discipline.
Deze module wordt o.a. gegeven door Steve Delporte; forensisch psychiater I. Jeandarme, expert gedragswetenschappen A. Crabbé, expert verbaliseren en verhoren M. Bockstaele en Substituut-procureur des Konings W. Donies.
Prof. Dr. Dirk Van Varenbergh (wetsdokter UZ Brussel en VUB) zal een groot deel van de lessen geven. Naast Dr. Van Varenbergh komen er ook experten aan bod binnen forensische odontologie (E. De Valck), forensisch antropologie (B. Van Denhouwe), anatomo-pathologie (J. Freeman) en de Cel Vermiste personen (A. Remue).
Module 4 wordt gecoördineerd door lesgevers werkzaam binnen de LTWP, waaronder Steve Delporte en Marleen Timmerman.
Module 5: stage (optioneel) (7 STP)
Parallel met of na volgen van modules 1,2,3 en 4 kan je een stage lopen. 4 weken fulltime of 8 weken halftime bij de politie, in een forensisch labo,...