continuing education
Postgraduaat

Foren­sisch Onder­zoek 22 – 23 — VOLZET

Wat ga je leren

Momenteel bestaat er in Vlaanderen geen opleiding die leidt tot het diploma ‘forensisch onderzoeker’. Het beroep is in België ook niet erkend en wordt voornamelijk in de praktijk geleerd. Vanuit het NICC, maar zeker ook vanuit de politie, wordt de nood voor (bij)scholing op dit vlak bevestigd. De edities van het PG Forensisch Onderzoek kenden steeds een groot succes, met 40-45 inschrijvingen vanuit diverse hoeken (politie, laboranten, …)

Waaruit bestaat het postgraduaat:

1. Inzicht/kennis verwerven in de begrippen van het forensisch laboratoriumonderzoek;
  2. Inzicht/kennis verwerven in de basisbegrippen van strafrecht en begrippen van forensisch recht;
  3. Inzicht/kennis in de begrippen van forensische geneeskunde;
  4. Inzicht/kennis in de begrippen van crime scene management + toepassing ervan.

Attest

Deelnemers met een bachelordiploma kunnen een getuigschrift postgraduaat ontvangen na het succesvol voltooien van de opleiding.

Deelnemers zowel voor een algemene wetenschappelijke vorming als ervaring binnen de politie ontvangen een attest van deelname.

Ook binnen de bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie kun je vanaf het eerste jaar ook kiezen voor ons boeiend keuzetraject ‘Forensisch Onderzoek’. Je verdiept je hiermee in de verschillende schakels van de forensische keten:

• crime scene management
  • forensische labotechnieken
  • forensische geneeskunde
  • recht

Meer info over deze boeiende bacheloropleiding hier.

De modules

De lessen vinden plaats op dinsdag (9u-12u en 13u-16u), van september 2022 tot en met juni 2023.

Module 1: Forensisch laboratoriumonderzoek (5STP)

Deze lessen zullen gegeven worden door deskundigen van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek (NICC), elk expert binnen hun eigen expertise en discipline.

Module 2: Recht (5STP)

Deze module wordt o.a. gegeven door Steve Delporte; gerechtspsychiater Lindemans, expert gedragswetenschappen A. Crabbé, expert verbaliseren en verhoren M. Bockstaele en expert cybercrime P. Van Linthout.

Module 3: Forensische geneeskunde (5STP)

Prof. Dr. Dirk Van Varenbergh (wetsdokter  UZ Brussel en VUB) zal een groot deel van de lessen geven. Naast Dr. Van Varenbergh, ook o.a. Prof. Dr. M. Piette (wetsdokter UGent), E. De Valck (forensisch tandarts), Mevr. B. Van Denhouwe  (deskundige antropologie), Mevr. J. Freeman (labo anatomo-pathologie UZ Brussel), Alain Remue (DVI) en Steve Delporte (LTWP).

Module 4: Crime scene management (5STP)

In module 4 komen hoofdzakelijk lesgevers van de Laboratoria van de Technische en Wetenschappelijke politie (LTWP): Steve Delporte, Marleen Timmerman, Rik Bauters (LTWP Gent),  Elke Verhoeven (LTWP Leuven).

Optioneel: (parallel met of na volgen van modules 1,2,3 en 4)  Module 5:  stage van 4 weken full-time of 8 weken half-time bij politie, in forensisch labo of… (7 STP)
Deze lessen vinden plaats in de leslokalen en laboratoria EhB, ‘crime scenes’ op campus Jette of bij politie Gent.

Waar heb je les

Campus Jette

• In het groene Jette (Vlakbij Laarbeekbos)
  • Brussels Health Campus (samen met VUB en UZ Brussel)
  • Medische campus: eigen simulatiecentrum
  • Leuke studentenresto met broodjes, salades, soep & snacks
  • Fitness vlakbij
  • Vlot bereikbaar met trein, bus, tram, fiets, step
  • Voldoende parkeerplek
  • Groene buitenruimte

Contact:

• bel ons: 02 472 52 00
    • mail ons: gdt.jette@ehb.be
    • Adres: Laarbeeklaan 121, 1090 Jette

Openingsuren studentensecretariaat:

• Elke werkdag open van 8u tot 17u. Op vrijdag gesloten vanaf 16u.

Kosten

Deze opleiding kost 1600 euro (zonder stage) en 1900 euro (met stage). De prijs per module bedraagt 450 euro. De prijs bij inschrijving voor meerdere modules bedraagt 850 euro voor twee modules en 1.200 euro voor drie modules. Dit is inclusief de voor de cursus benodigde studiematerialen.

Toelatingsvoorwaarden

De opleiding is toegankelijk voor mensen met:

• Professionele bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie
    • Professionele bachelor Chemie
    • Professionele bachelor Biologie
    • Professionele bachelor Biochemie
    • Bachelor/Master Criminologie
    • Bachelor/Master Recht

• Een algemene wetenschappelijke vorming, met al dan niet ervaring bij de politie.
    • Werkervaring binnen een forensisch domein bij bv de federale/lokale gerechtelijke politie.

Enkel deelnemers met een bachelordiploma kunnen een getuigschrift postgraduaat ontvangen na het succesvol voltooien van de opleiding.

We kunnen maximum 50 studenten per jaar toelaten tot de opleiding.

De wachtlijst voor 22-23 is afgesloten. Wie zich inschreef zal in chronologische volgorde gecontacteerd worden.

De eerste drie modules zijn onderling combineerbaar.
    Module 4 van de opleiding kan pas afgelegd worden als de drie andere modules gevolgd zijn.

Erasmushogeschool Brussel
    Campus Jette