Filmpremière A Conversation
Verhaal

Sociaal Werk met filmpremière actief in Internationale week van Herstelrecht

 

Van 19 tot 26  november vindt de Internationale week van Herstelrecht plaats (Restorative Justice Week (#RJWeek).  Het Herstelrecht is een theoretische en praktische stroming in de rechtsgeleerdheid, criminologie en het sociaal werk die de laatste twintig jaar internationaal enorme opgang kent. Binnen het herstelrecht wordt een conflict gezien als een gebeurtenis waarbij communicatie tussen de betrokken partijen, het opnemen van verantwoordelijkheid en het herstellen van de schade centraal staan. In Vlaanderen kennen we verschillende herstelrechtelijke praktijken waar sociaal werkers in actief zijn zoals herstelbemiddeling en herstelgericht groepsoverleg bij jongeren, of strafbemiddeling en slachtoffer-daderbemiddeling bij volwassenen.

De opleiding sociaal werk werkt mee aan deze Internationale week van Herstelrecht. Zo wordt op zondag 19 november om 19.30u de eerste film over herstelrecht 'A Conversation' gratis in première vertoond in de Brusselse cinema Aventure. De film gaat over hoe twee families elkaar ontmoeten: de ouders van een jong meisje dat verkracht en vermoord werd, en de familie van de dader. Een preview van de film 'A Conversation' is te bekijken op vimeo.

Ook op vrijdag 24 november volgt een filmvoorstelling in De Pianofabriek te Brussel, opnieuw om 19.30u.

Op maandag 20 november wordt bovendien, op campus Bloemenhof, van 13-15u de film vertoond aan de opleiding sociaal werk,  met ondersteuning van een Brussels expert in herstelbemiddeling, Bie Vanseveren (vzw Alba). Meer informatie kan bekomen worden bij Veerle Van Gijsegem en Bart Claes.

Voor meer algemene informatie en inschrijven voor de filmvoorstellingen in Brussel ga je naar de website van European Forum for Restorative Justice.