Ben jij pedagogisch professional en werkzaam in het veld van (buitenschoolse) kinderopvang, preventieve gezinsondersteuning of onderwijs? Ben je benieuwd naar inspirerende inzichten en nieuwe kaders die jouw pedagogisch handelen kunnen verrijken? Wil je meer leren over hoe de manier waarop we naar kinderen kijken en spreken ons handelen beïnvloedt, en hoe maatschappelijke tendensen deze kijk op kinderen en hun kindertijd sturen? Dan kan je gratis aansluiten bij deze lezingen!
Laat je inspireren door krachtige sprekers die je meenemen in actuele en diepgaande thema's rondom pedagogiek, kinderrechten en de maatschappelijke context van het kind. Je kunt kiezen voor de lezingen die je aanspreken, of de volledige reeks volgen. De lezingen zijn gratis, maar registratie is verplicht.
Dinsdag 4 maart (14:00-16:00) – Inge Van Rijn: 'Prachtige Pedagogiek'
Inge Van Rijn, pedagoog en auteur van Prachtige Pedagogiek , neemt je mee in de wereld van Reggiopedagogiek. Met praktijkvoorbeelden laat ze zien hoe pedagogisch medewerkers en leerkrachten worden uitgedaagd om met verwondering en ontdekkend leren aan de slag te gaan. Ze laat zien hoe we met kinderen op avontuur gaan om nieuwe werelden te ontdekken, waarbij strakke methoden plaatsmaken voor ruimte om samen te dromen en te creëren.
Dinsdag 11 maart (14:00-17:00) – Michel Vandenbroeck: 'Het voorspelbare kind en het kind als kapitaal'
Michel Vandenbroeck, professor emeritus aan de Universiteit Gent, biedt een kritische analyse van de kindbeelden 'het voorspelbare kind' en 'het kind als kapitaal'. Vanuit een historisch en maatschappelijk perspectief onderzoekt hij hoe deze beelden onze opvoedingspraktijken beïnvloeden. Zijn lezing moedigt je aan om kritisch na te denken over hoe we naar kinderen kijken en hoe maatschappelijke ontwikkelingen dit beeld kleuren.
Maandag 17 maart (14:00-16:00) – Lieselot De Wilde: 'Het kind als risico'
Lieselot De Wilde, hoofddocent aan de Universiteit Gent en auteur van Een beeld van een kind, gaat in op het spanningsveld tussen het kind als gevaar en het kind in gevaar. In haar lezing behandelt ze de complexe relatie tussen de bescherming van kinderen en jongeren tegen de samenleving, en de wens om de samenleving te beschermen tegen mogelijke 'het gevaarlijke kind' die de loop van het samen leven ook kan uitdagen. Een uitdagende en actuele benadering van het pedagogisch debat.
Dinsdag 6 mei (14:00-16:00) – Didier Reynaerts & Zeno Nols: 'Het kind als burger'
Didier Reynaerts en Zeno Nols onderzoeken de rol van kinderen als burgers binnen de context van kinderrechten. Wat betekent het om een kind als burger te beschouwen, en hoe verhouden kwetsbaarheid en autonomie zich tot elkaar? Deze lezing onderzoekt de invloed van kinderrechten op ons pedagogisch handelen, en gaat in op de uitdagingen van kinderarmoede en sociale uitsluiting. Wat kunnen kinderrechten en de leefwereldbenadering betekenen voor de participatie van kinderen in de samenleving?
Dinsdag 20 mei (14:00-16uur) - Nadia Nsayi: 'Het witte kind'.
Meer info volgt later.
Mis deze kans niet om je kennis te verdiepen en je pedagogisch handelen te verrijken! Registreer je nu voor deze inspirerende reeks lezingen.