Doctoraat in de Kunsten van pianist Stephane Ginsburgh

Stephane Ginsburgh
Evenement
Data
,
14:00
tot
17:00
Waar?
Koninklijk Conservatorium Brussel, Kleine Zavel 5, 1000 Brussel
Toegangsprijs
gratis
Reservatie
Als je graag de receptie wil bijwonen na afloop van de publieke verdediging, stuur dan een mailtje naar Inge.Pieters@vub.be

Het onderzoek van onze academische kunstopleidingen wordt samengebracht in het Kunstenplatform. Dit is de gemeenschappelijke onderzoeksomgeving van de VUB en de twee Schools of Arts van de EhB. Dit onderzoek heeft tot doel om Doctoraten in de Kunsten af te leveren en is in de eerste plaats artistiek. het onderscheidt zich dus sterk van bv. doctoraten in de kunstwetenschappen. 

Aan het Koninklijk Conservatorium Brussel zijn deze onderzoekers uitvoerende kunstenaars, componisten, muziektheoretici en musicologen. Op 29 maart is het de beurt aan Stephane Ginsburgh om zijn Doctoraat in de Kunsten te verdedigen. Deze draagt als titel "The pianist as hybrid instrumentalist. Reflections on Stefan Prins's Piano Hero." 

Het doel van zijn op de praktijk gebaseerd onderzoek is het begrip te vergroten van de uitvoeringspraktijk van werken die een nieuw concept vereisen van de pianist performer binnen het veld van nieuwe muziek. Historisch gezien beperkte de kennis van de klassieke pianist zich haast volledig tot het bespelen van het keyboard. Het ontstaan van een nieuw repertoire heeft de pianist getransformeerd tot een meer-vaardig instrumentalist. Deze uitbreiding heeft zich in verschillende richtingen voltrokken, waaronder speciale instrumentale technieken die focussen op andere aspecten van het instrument (bijvoorbeeld de snaren, het frame, de pedalen, het lichaam); werk waarbij technologie een verbinding aangaat met elektronica (live of niet live) en computer; werk dat gesproken en theatrale componenten bevat; en werk dat dansachtige fysieke bewegingen bevat. 

Lees meer hier.

Het Concert Hammerklavier van Beethoven en de publieke verdediging van het Doctoraat in de Kunsten van Stephane is vrij toegankelijk. Aanmelden bij inge.pieters@vub.be wordt geapprecieerd.

Deel dit