Kanal Centre Pompidou
Persbericht

Verrijkt museum KANAL Centre Pompidou de eigen wijk?

Hoe wordt het nieuwe museum KANAL een verrijking voor Molenbeek? Dat was de vraag waarmee de studenten van de professionele bachelor Toerisme- &  Recreatiemanagement van de Erasmushogeschool aan de slag moesten. Hun bevindingen presenteren ze op vrijdag 15 februari 2019 in het museum.  

De opdracht werd gegeven door de Brusselse cultuur- en architectuurinstelling CIVA, die na de renovatie van het museum vandaaruit zal opereren.  De studenten onderzochten de kansen en bedreigingen (zoals gentrificatie) van het cultuurcentrum. Toerisme en vrije tijd hebben, mits ze duurzaam worden ingevuld, een verbindend karakter. 

De studenten stellen concrete projecten voor die het museum moet laten deel uitmaken van de omgeving. Voor het betrekken van buurtbewoners wordt gedacht aan een fietscafé, educatieve workshops voor buurtjongeren en een toegankelijke daktuin voor ontspanning. Ook een Inspiration Box voor jonge ondernemers moet de drempel verlagen. Vanuit toeristisch oogpunt wordt gekozen voor een uitkijkpunt in een oude kadekraan en suggesties voor kunstprojecten langs het Kanaal en in de stad. Ook klassiekere concepten zoals rondleidingen en cruisetochten worden in een Kanal-jasje gestoken. 
 

EhB engageert zich voor Brussel via spreekuur in het museum 

Het afstudeerproject kadert binnen een ruimer onderzoek van de Erasmushogeschool Brussel waarbij onderzoekers van het kenniscentrum Applied Futures Research mogelijke toekomsten verkennen voor CIVA. Zo buigt het kenniscentrum zich over de vraag welke toekomstbeelden mensen zich zoal kunnen voorstellen bij de ontwikkeling van cultuur, architectuur en landschappen rond de Brusselse kanaalzone tegen het jaar 2042. 

De onderzoekers van EhB starten hiervoor eerstdaags met vaste 'spreekuren' in de voormalige ‘showroom’ van het museum zelf. Ze houden er gesprekken met zowel experten als huidige en potentieel toekomstige publieken. Einddoel van het onderzoek is om een aantal toekomstbeelden in kaart te brengen waarmee CIVA aan de slag kan. De onderzoeksopdracht past perfect bij de intentie van EhB om maatschappelijk relevant te zijn in Brussel.

Zin om meer te vernemen? Contacteer Chris De Smedt, Opleidingshoofd Toerisme- & Recreatiemanagement (chris.de.smedt@ehb.be) of Eva De Smedt van het Kenniscentrum Applied Futures Research (eva.de.smedt@ehb.be).

Bron foto

Deel dit