Studente verpleegkunde Valerie Staelens op stage in Thailand
Verhaal

Thaise tanden vallen uit

Werkstudenten kunnen ook voor een internationale stage kiezen. Dat bewijst studente verpleegkunde Valerie Staelens. Ze maakt tijdens haar Thaise stage zelfs verhuisplannen! 
Valerie loopt twee stages in Thailand. De eerste vier weken was ze aan de slag in het Maharaj hospital en het McCormick Hospital Chiang Mai. Momenteel werkt ze in Surin in district 24 in een community hospital.
Ze kon als één van de eerste studenten ooit een beurs bemachtigen via ASEM Work Placement Programme. 

 

Specialiseren

De stage in Thailand stond hoog op haar verlanglijst aldus Valerie: “Tijdens mijn vorige studie ben ik al naar Thailand gereisd. Dat viel toen zo goed mee dat ik zelfs heb zitten twijfelen om naar hier te verhuizen. Een stage hier is dan ook ideaal om heel wat mensen binnen de gezondheidszorg te leren kennen. In het grote ziekenhuis waar ik mijn eerste stage liep hebben ze me trouwens gevraagd om te solliciteren. Maar ik denk dat ik me in België eerst nog wat verder ga specialiseren.”

 

Verschillende diensten

Valerie voelt zich goed thuis in Thailand. Ze spreekt dan ook wat Thais, wat zeker van pas kwam tijdens haar eerste stage. Valerie: “Het McCormick Hopsital (een privé-ziekenhuis) waar ik mijn eerste stage liep is te vergelijken met een ziekenhuis bij ons. De voertaal van het personeel is er Thais maar velen onder hen spreken ook Engels. Het is een enorm universitair ziekenhuis gelegen op een grote medische campus. Ik begon er vier weken op de spoed, daarna twee weken op intensieve zorgen. De laatste twee weken werkte ik zowat op alle verschillende diensten. De zorg is er vergelijkbaar met die in België. Sommige technieken en stukken van het ziekenhuis zijn wel wat verouderd.”

 

Hygiëne 

Vandaag loopt ze stage in een community hospital. “Dat is een beetje te vergelijken met een huisartsenwachtpost,” zegt Valerie, “Hier werken we vooral aan wondzorg. Patiënten komen regelmatig terug naar hier om infecties te voorkomen. Daarnaast doen we aan gezondheidseducatie en preventie. Er zijn een tiental dorpjes rond ons centrum en daar trekken we dan naartoe. In een soort van lokale parochiezaal of in open lucht gaan we dan de mensen nakijken: lengte, gewicht, de knieën, de ogen,… Er is ook een tandarts mee die het gebit bekijkt. We werken ook aan tandhygiëne. Bij de oudere bevolking is het gebit er erg aan toe. Dus we leren de jongeren hoe ze hun tanden moeten poetsen en hoeveel en wanneer. Maar ook dat handen wassen belangrijk is. Een groot probleem hier is syfilis. Een goede handhygiëne kan daar aan helpen. Ik vind het echt een geweldig ervaring en heb er nog geen minuut spijt van gehad. Het is daarnaast ook een prachtige kans om mijn taal verder te oefenen. De mensen hier appreciëren het enorm als je Thais spreekt en pushen je daar echt in.”   

Studente verpleegkunde Valerie Staelens op stage in Thailand
Studente verpleegkunde Valerie Staelens op stage in Thailand
Studente verpleegkunde Valerie Staelens op stage in Thailand
Studente verpleegkunde Valerie Staelens op stage in Thailand
Deel dit