Fleur & Yüksel op Erasmus
Verhaal

Op Erasmus met Fleur & Yüksel

Hola, Moi! Wij zijn Fleur en Yüksel, derdejaarsstudenten Communicatie. Enkele maanden geleden besloten wij het Erasmusavontuur aan te gaan, een keuze die ons leven volledig op zijn kop heeft gezet. Nu schrijven wij deze blog, Yüksel vanuit het besneeuwde en ongerepte noorden van Europa en Fleur vanuit het zonnige en levendige zuiden van Europa om jullie samen wat meer te vertellen over ons buitenlands avontuur.  

Waarom op Erasmus? 

Yüksel: De keuze om op Erasmus te gaan, was voor mij snel genomen. Ik wist altijd al dat ik op Erasmus wou en zou gaan, het was een doel dat ik echt wou bereiken. Alhoewel er soms stress en angst bij het proces kwam kijken, bleef ik altijd vastberaden. Erasmus is voor mij meer dan alleen Erasmus, het is een once-in-a-lifetime kans om je Engels te verbeteren, jezelf tegen te komen, een andere taal en cultuur te leren, zelfstandig te worden en het verschil te ontdekken tussen België en je gekozen locatie. 

Fleur: Net zoals Yüksel sprak ik altijd al over een uitwisseling in het buitenland om vele redenen. De voornaamste was de grote uitdaging die mij te wachten zou staan, eentje die ik zou moeten overwinnen en waar ik sterker zou uitkomen. Als iemand die opgroeide in een klein dorp heb ik altijd al de ‘wanderlust’ gehad om andere horizonnen te verkennen en te reizen, om mijn vleugels uit te slaan en mijn eigen weg te zoeken. Ik ging deze uitdaging dan ook aan om voor mijzelf uit te zoeken wie ik was en om mijn angsten te overwinnen!  

Het Noorden en het Zuiden 

Yüksel: Ik koos Finland als eindbestemming omdat het niet alleen gekend is voor de natuur, maar ook voor de educatie en het welzijn van de bevolking. Naast deze drie hoofdredenen, was het ook de school zelf, Haaga-Helia dat mij volledig aansprak, omdat ze daar zowel theoretisch als praktisch te werk gaan. Ik geloof namelijk dat je het snelst leert door gewoonweg in het diepe te springen en jezelf meteen onder te dompelen in de praktijk. 

Fleur: Palmbomen, het strand en een warm klimaat, kinkt als de perfecte combinatie toch? Hoewel ik nog lang getwijfeld heb tussen verschillende steden, was ik vastberaden om naar het zuiden te trekken. Na wat opzoekwerk over de voor-en nadelen omtrent zowel de stad als de school kwam ik uiteindelijk terecht in Valencia, aka de studentstad van het zuiden! Een richting die aansloot bij mijn interesses en de mogelijkheid om na de lessen naar het strand te trekken, is wat voor mij de knoop heeft doorgehakt!  

op Erasmus in Spanje
op Erasmus in Finland

Verschillende levensstijlen 

Yüksel: Tijdens mijn verblijf in Finland, had ik regelmatig de neiging om het leven daar te vergelijken met dat van in België. Dit ging dan voornamelijk over het klimaat, het onderwijs, de levensstijl, de cultuur en natuurlijk de taal. Ik verbleef namelijk in het Noorden, waar het snel donker en koud wordt. Ik herinner mij nog de eerste maanden toen ik mijn vrienden en familie in België belden, zij wisten mij dan te vertellen dat het daar nog warm weer was, terwijl ik al met een sjaal en muts in Finland rondliep. Ook verschilt het onderwijs enorm, ik vind dat het niveau in België hoger ligt dan hier. Ter compensatie geven ze hier in Finland wel veel opdrachten en testen, wat ervoor zorgt dat we voortdurend met de leerstof bezig zijn.  

Fleur: De eerste weken hier in Valencia vereiste heel wat inspanningen voor me. Zo leven de mensen hier op een volledig andere levenswijze, iets dat je misschien niet direct opvalt als je hier enkel op vakantie bent. Mijn schoolritme bijvoorbeeld werd volledig op zijn kop gezet, met lessen van 14u tot 21u30 s ’avonds, een hele aanpassing dus. Ook de relaxte en ietwat tragere levensstijl was iets dat in België voor mij niet gekend was. Op het moment dat ik dit schrijf, ben ik volledig ingeburgerd en kan ik zeggen dat ik met gemak zoals de echte Spanjaarden leef. Met dagen die later beginnen en eindigen en een levensritme dat als ‘tranquilo’ kan worden beschreven.  

Vrije tijd  

Yüksel: In mijn vrije tijd heb ik voornamelijk de kans genomen om te reizen en het noorden te ontdekken, zo ben ik naar Tallin (Estland), Stockholm (Zweden), Lofoten (Noorwegen) en Lapland (Finland) gereisd. Naast het reizen gebruikte ik mijn vrije momenten om tijd voor mezelf te nemen en mijn huidige stad en het land te ontdekken. 

Fleur: Wie Spanje zegt, zegt feesten, en dat is iets wat ik volledig kan beamen. In het begin van mijn Erasmus waren mijn weekends gevuld met verschillende discotheken. Voor iedere muzieksmaak wat wils, want in Valencia zijn er maar liefst 40 verschillende discotheken! Naast feesten, gebruikte ik mijn vrije tijd om Spanje te ontdekken, zo reisde ik doorheen het zuiden en ontdekte ik heel wat delen van het koudere noorden.  

Op Erasmus, een aanrader? 

Yüksel: Iedereen die de kans heeft om op Erasmus te gaan, raad ik aan om deze met beide handen te grijpen. Het is een ervaring die je nooit zal vergeten. Je leert jezelf kennen als nooit tevoren, op manieren die je nooit had kunnen denken. Ik leerde naast zelfstandig te zijn, mij ook meer impulsief op te stellen wat mij een echte levensgenieter heeft gemaakt! Angst had ik, en dat zul jij hoogstwaarschijnlijk ook hebben, maar de voordelen die een uitwisseling met zich meebrengt zijn alle moeilijke momenten waard.  

Fleur: Alles wat Yüksel net opsomde kan ik volledig bevestigen! Erasmus is geen half jaar in je leven, het is een leven in een half jaar en kortom een levens veranderende ervaring die je perspectief volledig zal veranderen. Je leert niet alleen veel bij over jezelf maar je leert ook andere culturen en hun manier van leven begrijpen. Je leert enorm veel nieuwe mensen kennen en doet ervaringen op die je nooit had kunnen dromen. Het is niet altijd even makkelijk en heimwee is een onderdeel van je Erasmus, maar de moeilijkere momenten maken de betere alleen maar mooier!  

Zelf op Erasmus gaan? 

You only live once! Neem elke kans die je kan nemen, want voor je het weet is het te laat. Nog niet helemaal overtuigd? Check de Erasmusgids, onze webpagina 'Studeren in het Buitenland' en de Canvascursus 'Go Abroad'. Op 20 december 2023 geven wij een presentatie over ons Erasmusavontuur. Kom langs en luister mee: 20 december 2023 - 11 uur - campus Bloemenhof - lokaal 2.22.

Als je nog vragen hebt voor ons of onze avonturen op de voet wilt volgen: check onze Instagram @yuksel.top & @fleur_in_valencia.

Deel dit