Op Erasmus met Marlies Jansegers, docente aan EhB.
Vorig jaar startte ik als nieuwe docent aan EhB. Een van de hoogtepunten was ongetwijfeld mijn docentenmobiliteit voor de opleiding Toerisme- en Recreatiemanagement (TRM). Het was Caroline Pieters, de coördinator International Office TRM, die me begin oktober aansprak en informeerde over de Erasmus+ Mobility mogelijkheden. Op dat moment had ik enkel gehoord over het Erasmus programma voor studenten, maar wist ik niet dat er ook zoiets bestond voor docenten en staff. Geweldig! Er was een brede waaier aan bestemmingen en partnerinstellingen, maar als docent Spaans was de bestemming vrij snel gekozen. Met veel geduld gidste Caroline me doorheen de verschillende stappen van de – soms uitzichtloze – ‘Application Workflow’. En op 20 mei was het dan eindelijk zo ver: ik vertrok naar de ‘Universitat Jaume I’ te Castellón, Spanje.
Ik had geluk, want die week was er zowel ‘International Week’ als een internationaal congres over toerisme (‘The 21th edition of the International Tourism Congress. Tourism is you: the value of people’), twee vliegen in één klap dus. Ik ontmoette er collega’s uit heel Europa en wisselde ideeën uit over programma’s, onderwijsmethodes, ‘best practices’ en internationaliseringsbeleid. Daarnaast kreeg ik ook de kans om een presentatie te geven over EhB in het algemeen en onze opleiding Toerisme-en Recreatiemanagement. Het gaf me een bijzonder gevoel om als ambassadeur van TRM onze Hogeschool en opleiding voor te stellen voor zo’n divers publiek. Aanvankelijk kende niemand in de zaal EhB, maar na de lezing kreeg ik veel vragen van mensen die enorm enthousiast waren over onze school/opleiding in Brussel (want uiteraard, waar kan je nu beter toerisme studeren als in het hart van Europa).
Een van die mensen was de vice-decaan van de opleiding toerisme aan de Universitat Jaume I zelf. Hij wou meteen concrete stappen ondernemen om meer studenten onze richting uit te sturen en zo de samenwerking tussen beide departementen te versterken. Ik hoop dat de website van EhB en haar departementen/opleidingen snel – helemaal – in het Engels beschikbaar is, zodat internationale studenten en docenten ook effectief hun weg naar EhB vinden.
Ook de mobiliteit in de andere richting (Brussel – Castellón) is zeker en vast de moeite waard, zowel voor onze studenten als voor andere collega’s. De campus zelf is prachtig, met alles er op en er aan: sportterreinen, zwembaden, bibliotheken, concerthal, multimedialokalen, student housing, restaurants, bars en zo veel meer. Daarnaast heeft Castellón als stad heel wat te bieden en vormt het de perfecte uitvalsbasis voor tripjes naar Barcelona of Valencia.