sociaal-cultureel werk
Verhaal

Nu ook in Brussel: Graduaat Sociaal-Cultureel Werk

Dat onze hoofdstad een bijzondere socio-culturele aanpak vereist, spreekt voor zich. En wij gaan er nu voor zorgen dat we aan die nood tegemoet komen. Vanaf september 2023 starten we  met het graduaat Sociaal-Cultureel Werk. Een nieuw profiel, dat professionals zal opleiden tot eerstelijnswerkers die enthousiast en zelfstandig diverse sociaal-culturele activiteiten zullen begeleiden.  

Deze graduaatsopleiding vult perfect onze bacheloropleiding Sociaal Werk aan. Als gegradueerde zet je nog meer in op eerstelijnshulp en hands-on inzetbaarheid. De inhoudelijke focus ligt vooral op het vlot leggen van contacten, het begeleiden van sociaal-culturele activiteiten en verbinding zoeken met de buurt of wijk. De gegradueerde in het Sociaal-Cultureel Werk staat in de eerste plaats op het terrein: zijn sterktes liggen niet zozeer in beleid en beheer  - zoals dat wel het geval is voor het bachelorniveau -  maar in begeleiding en praktijk. Waar het de bachelor Sociaal Werk zal zijn die de dossiers zal uitschrijven, de subsidie-aanvragen opstelt of de coördinatietaken opneemt, zorgt de gegradueerde voor de uitvoering op het veld. Een perfecte combinatie dus.
Voortaan kunnen we dus de studenten die zich niet helemaal thuisvoelen in de bacheloropleiding Sociaal Werk een mooi alternatief aanbieden. 

Jobzekerheid

Brussel, met haar superdiverse context en de vele grootstedelijke uitdagingen rond taal, cultuur, (samen)wonen en gemeenschapsvorming, maakt dat deze nieuwe eerstelijnsrol onmisbaar is. Dat betekent een enthousiaste ontvangst van dit nieuwe graduaatsprofiel: 

  • Als buurtwerker breng je mensen samen rond publieke ruimte
  • Als medewerker van een gemeenschapscentrum breng je mensen van verschillende etnische achtergronden met elkaar in contact via een cultuur-educatieve praktijk
  • Als jeugdwerker ga je aan de slag met lokale jongeren op het pleintje.

Maar er zijn nog heel wat andere uitwegen met een graduaat Sociaal-Cultureel Werk: educatief medewerker, vormingswerker, agogisch medewerker, jeugdwerker, opbouwwerker, integratiewerker, buurtwerker, straathoekwerker, uitvoerend of ondersteunende sociaal-cultureel medewerker voor de functie van begeleider, animator, participatiemedewerker, projectmedewerker, groepsbegeleider… Wees maar zeker van een gevarieerd takenpakket!

En ben je meertalig en heb je niet het Nederlands als eerste taal? Dat speelt alleen maar in je  voordeel. We pakken het graag met extra taalondersteuning aan.

Lees er alles over op de opleidingspagina.

Deel dit