Copyright Jay Lee
Verhaal

Mijn Brussels verhaal

Mijn naam is Joeri Van Goubergen, een 21-jarige Kempische kotstudent in Jette en studeer Office Management aan departement Management, Media & Maatschappij (MMM) in het middelpunt van Europa.  

Toen ik in 2016 afstudeerde was ik van plan om in Mechelen te studeren. Door het systeem van Erasmushogeschool Brussel - niet verplicht een keuze te maken binnen Office Management - én de internationale betekenis van Brussel, ben ik van gedachten veranderd. 

Brussel. Voor iemand uit mijn contreien is het vooral een plaats waar je net niet naartoe wil. Velen reageerden dan ook verbaasd op mijn keuze voor deze geweldige stad.  

Chaos bruxellois

Toen ik uiteindelijk aankwam op de peda, de studentenhome van EhB, ging er een wereld voor mij open. Mensen rondom mij spreken Frans, Nederlands en af en toe heb je een student die enkel Engels spreekt. Dit was het gewoon!  

Ondanks de goede indruk, voelde ik me in het begin een beetje verdwaald. Ik was zo gewend aan de mensen in mijn dorp en Jette was ineens vijf keer groter. Toen ik door de Brusselse bril keek en de ‘chaos bruxellois’ begon te appreciëren, ondervond ik dat de Brusselaars fantastische mensen zijn. Wat ik geweldig vind aan een Brusselaar? Zijn sarcastische en ironische humor, non peut-être!  

Bij de eerste lesdag merkte ik al snel op dat ik in een gemengde klas terecht kwam. Dit was me nu niet zo nieuw aangezien ik in Turnhout naar school ging. Wat wel nieuw was, was dat velen onderling communiceren in de Franse taal. Totaal geen evidentie voor Kempenaars. Doordat ik secretariaat-talen studeerde in het middelbaar had ik een mooie kennis van het Frans, maar niet op dit niveau. Het voelde voor mij dus aan alsof ik in een heel ander land terechtkwam. Dit vond ik gewoon zalig en begon dan ook mijn uiterste best te doen om mee Frans te praten met mijn klasgenoten. 

Elke dag op Erasmus

Studeren in Brussel staat bijna gelijk met op Erasmus gaan. Je leert hier elke dag nieuwe culturen kennen. De ene dag kan je pikant Afrikaans eten in de Matongé, terwijl je de volgende dag een Marokkaanse muntthee drinkt in Molenbeek. 

In mijn tweede jaar heb ik mij tot schacht te laten dopen bij Commin@, de studentenvereniging van MMM. Dit was voor mij iets heel speciaal en de beste keuze die ik misschien dat jaar heb gemaakt. Ik leerde er onvoorwaardelijke vriendschap en broederschap kennen en uiteraard veel plezier! 

Ondanks alle struggles, goede momenten, maar evengoed de slechte, zal Brussel altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben. 

Joeri Van Goubergen 

Student 3 OM 

 

 

Deel dit