Karel Verhoeven sprak als Master of Media
Verhaal

Masters of Media te gast bij opleiding Journalistiek

Deze week kregen de studenten van onze opleiding Journalistiek Karel Verhoeven op bezoek. In het kader van de reeks Masters of Media vertelde de hoofdredacteur van De Standaard over zijn krant en hoe die naar de toekomst kijkt.

“De media slagen er zelf niet in de negatieve framing rond media om te buigen”, zegt Verhoeven. “Dat is spijtig want er is nog nooit voordien zoveel goede journalistiek in ons land geweest als nu.” Verhoeven gebruikte het verhaal dat hij onlangs presenteerde aan de jongste journalisten van De Standaard om de studenten Journalistiek te tonen waar De Standaard voor staat, hoe beslist wordt welke verhalen hoeveel aandacht krijgen en hoe naar de toekomst van De Standaard wordt gekeken. “De lezer van vroeger is ondertussen ook een digitale bezoeker en een luisteraar van De Standaard geworden.”

 

Contact met werkveld

Het werd een bijzonder interessante gastles waar studenten uit alle drie de bachelorjaren een stevige kluif aan hadden. “Dat is precies de bedoeling van onze reeks Masters of Media”, zegt opleidingshoofd Patrick Pelgrims. “We nodigen elk academiejaar drie toppers uit de Vlaamse journalistiek uit om hun kijk op de media te komen geven. Dit doen we omdat het een van de speerpunten van onze opleiding is dat we rechtstreekse lijnen hebben met het werkveld.

Zo lopen studenten bij ons twee stages, dat zijn twee langere periodes waarbij ze werken bij een echt mediabedrijf. Een flink deel van onze docenten werkt nog volop in de media. Zij brengen zo doorheen de hele opleiding de werkvloer naar onze studenten. Deze Masters of Media laat onze studenten dan weer kennismaken met mensen die de beslissingen nemen binnen verschillende media.”

Rudi Vranckx

Eerder dit academiejaar was Rudi Vranckx te gast op de campus. De volbloedreporter vertelde over zijn werk als VRT-oorlogsjournalist. Hij vertelde honderduit over hoe je als mens omgaat met alle ellende die je journalistieke pad kruist. Voor hem is het ook duidelijk waar de basis van alle conflicten gelegd wordt. “De ontmenselijking van de ander is de basis van conflict en oorlog”, zei hij. “Angst en haat zaaien creëert een klimaat van ontmenselijking van de ander. In de jaren dertig van de vorige eeuw waren dat de joden. Nu zijn het soms moslims of homo’s, vul zelf maar verder in.”

 

Eva Van Driessche

In december is de volgende Master of Media te gast op de campus. Eva Van Driessche versterkte in mei de hoofdredactie van de afdeling magazines van Roularta Media Group. Roularta nam enkele titels van Sanoma over en stelde Van Driessche aan als hoofdredacteur van Flair.

Deel dit