"Het gevoel soms alleen te zijn heeft ons samengebracht," dit was de talk van Onbespreekbaar
Afgelopen woensdag, op 11 december, nodigde de studentenraad Jef Willem uit in het RITCS café, co-eigenaar van het online platform Onbespreekbaar. In het kader van De Warmste Week sprak hij voor een volle zaal studenten over eenzaamheid.
Fysiek of emotioneel eenzaam: het verschil
Jef startte met voorlezen uit het boek dat Onbespreekbaar uitbracht in 2022. Hij vertelde hoe hij als dj voor een volle zaal stond, omgeven door juichende feestgangers, en zich toch eenzaam voelde. Fysieke eenzaamheid betekent dat je niet omgeven wordt door mensen en weinig sociale contacten, vrienden of familie hebt. Jef lichtte echter toe dat de meeste mensen vooral moeite hebben met emotionele eenzaamheid. Het gevoel dat je bij niemand terechtkunt over zaken waarmee je zit. Emotionele eenzaamheid is een gebrek aan verbinding met de mensen om je heen, iets waar veel studenten mee zitten. Desondanks studenten in contact komen met klasgenoten, mede-studenten en vrienden, voelen velen zich (emotioneel) eenzaam.
Eenzaamheid heeft ons samen gebracht.
Het was pakkend om je eigen eenzaamheid vanuit een ander perspectief te bekijken. De talk heeft ervoor gezorgd dat ik op een andere manier naar eenzaamheid kijk. Het gevoel van soms alleen te zijn heeft ons samengebracht.
Ayla Van der Meulen
De zoektocht naar verbinding
Jef bood ook enkele tips aan om meer in verbinding te gaan. Een goede manier is om een 'light-versie' van je kwetsbaarheid te tonen. We weten allemaal dat wanneer iemand vraagt of het goed gaat, we automatisch 'ja!' antwoorden. Het is natuurlijk niet gemakkelijk om meteen alles waarmee je zit op tafel te gooien. Een 'light-versie' van je kwetsbaarheid is eerlijk antwoorden, maar op een meer subtiele manier. Je kan bijvoorbeeld antwoorden door te zeggen dat je tegenwoordig slechter slaapt, slechter eet, of het gevoel hebt van een beetje vast te zitten. Je kan nadien bekijken hoe je gesprekspartner hierop reageert, en bekijken of er ruimte gemaakt wordt om je kwetsbaarheid nog meer te tonen.
Daarnaast gaf Jef ook mee dat het belangrijk is om op zoek te gaan naar je eigen behoefte. Waarom voel ik mij eenzaam? Waar heb ik precies nood aan? Misschien heb jij bijvoorbeeld nood aan een gesprekspartner over je favoriete tv-programma, of iemand die begrijpt hoe het is wanneer je ouders uit elkaar gaan. Wanneer je die specifieke behoefte meer hebt bepaald, weet je ook beter waar je naar op zoek gaat.
In een wereld vol stemmen die vaak zwijgen, was deze avond een zachte rebellie tegen eenzaamheid. Jef's woorden waren geen antwoorden, maar sleutels om deuren te openen naar verbinding, begrip en hoop.
Léa Ceulemans
Zowel Jef als de aanwezige studenten hebben enorm van deze avond genoten, waarvoor dank aan alle studenten van de verschillende studentenraden. Tijdens het event werd er ook geld ingezameld voor De Warmste Week. Wij vlammen alleszins mee! 🔥
Heb je zelf soms moeite met gevoelens van eenzaamheid? Bekijk zeker het aanbod rond mentaal welzijn van STUVO. Meer weten over de studentenraad en studentenkringen, wat ze doen en hoe je hier deel van kan uitmaken? Dit kan je hier bekijken.
Foto's: Ayla Van der Meulen © 2024