Studenten voedings- en dieetkunde erasmushogeschool
Verhaal

Award tegen diarree

Oud-studente voedings- en dieetkunde Hilde De Schuyteneer is genomineerd voor de NutriFacts Award. Hilde schreef vorig academiejaar een bachelorproef over het FODMAP-arm dieet. Zij is de enige geselecteerde van alle Nederlandstalige opleidingen Voedings- en Dieetkunde.

Eén Belg op vijf

Meer dan 1 op de 5 Belgen heeft regelmatig last van buikpijn. Ze hebben vaak last van diarree of constipatie. Bij sommigen is dit zo ernstig dat hun sociaal leven hier onder gaat lijden of dat ze zelfs niet meer kunnen gaan werken. Vaak is dat de start van een lange zoektocht naar een remedie of worden de symptomen bestreden met medicatie. Deze groep lijdt aan het prikkelbare darmsyndroom. Met het FODMAP-arm dieet kunnen 80% van deze mensen geholpen worden. Dit dieet werd begin 2000 voor het eerst toegepast in Australië en wist langzaam aan ook zijn weg te vinden naar Europa.

Dankzij de dochters

Hilde De Schuyteneer was al voor haar studies voedings- en dieetkunde vaak bezig met het FODMAP-arm dieet: “Mijn twee dochters hadden last van het prikkelbare darm syndroom. Er bleek ook bij hen niet echt een remedie te zijn. Tot mijn oudste dochter tijdens haar studies een vriendin leerde kennen die het FODMAP-arm dieet volgde. Ik ben toen onmiddellijk zoveel mogelijk info gaan opzoeken en me in het dieet gaan verdiepen. Bovendien hielp het ook voor onze beide dochters. Na wat speuren kon ik een diëtiste in de buurt vinden die met het FODMAP-arm dieet werkte.”
Toen ze er met haar beide dochters op consultatie ging was de diëtiste verbaasd over haar uitgebreide kennis: “Ze zei me, mevrouw u kent er evenveel van als ik. Op dat moment wist ik, ik moet diëtist worden." 

Dankzij de kinderen

Op haar 48ste keerde Hilde terug naar de schoolbanken: “Maar ik voelde me meteen op mijn plaats. Ik kwam terecht in een heel verscheiden groep van werkstudenten. De meeste waren wel een pak jonger dan ik, maar zelfs met de 18-jarige studenten kwam ik goed overeen. Ik denk dat het komt omdat ik vier kinderen in dezelfde leeftijdscategorie had. Soms speelde ik wel een beetje de moeder van de groep. Maar ik kreeg van de jongere studenten ook heel wat hulp, op de computer bijvoorbeeld of op sociale media.”
Hilde haar vier kinderen studeerden ondertussen ook allemaal in het hoger onderwijs: “Dat was soms wel hectisch, want je blijft in de eerste plaats natuurlijk mama. Je moet zien dat iedereen bijvoorbeeld te eten heeft en kan nadien pas beginnen studeren. Maar ik kreeg ook veel hulp van mijn kinderen. Bij de wetenschappelijke vakken in het eerste jaar kon ik steeds bij hen terecht voor wat hulp.”


Gezond dieet

Ondertussen is Hilde gestart als zelfstandig diëtiste: “Ik ben gespecialiseerd in het FODMAP-arm dieet, maar werk ook rond gezonde voeding, allergieën of intoleranties. De selectie voor de NutriFacts Award, is een mooie erkenning voor al het werk dat ik in mijn bachelorproef heb gestoken. Ik onderzocht of mensen die dit dieet volgden voldoende voedingsstoffen binnen krijgen. Met andere woorden, is het gezond om het FODMAP-arm dieet te volgen. Om de voedingswaarde van het dieet te berekenen, maakte ik een menu voor vier weken. Nadien werd elk voedingsmiddel in een database ingevoerd. Uit deze berekening bleek dat het dieet geen problemen veroorzaakt voor de gezondheid. Maar aangezien het een erg ingewikkeld dieet is, kan je het beter volgen onder de vleugels van een diëtist.”


Op vrijdag 15 november 2019 zal Hilde, om 13u45, haar scriptie voorstellen op het Voedings- en Gezondheidscongres te Brussel. Zij neemt het op tegen 3 andere kandidaten. Er zijn twee Franstalige werken genomineerd en een Engelstalig werk. Na de presentatie duidt het publiek de winnaar aan.

Deel dit