Mobiliteit

In Brussel zijn er verschillende vervoermogelijkheden waardoor het echt heel makkelijk wordt  om je te verplaatsen door Brussel. Nergens in België is het mobiliteitsnet zo uitgebreid als in Brussel.

Studenten aan metrohalte De Brouckère

MIVB

De MIVB is het grootste openbaar vervoersnetwerk in Brussel. Indien je jonger bent dan 25 jaar is een MIVB-schoolabonnement de goedkoopste formule. Voor €50 kan je je 12 maanden onbeperkt verplaatsen met metro, tram en bus in Brussel en zijn deelgemeenten. Bij je inschrijving ontvang je een attest om een schoolabonnement aan te kopen. Meer informatie, zie de website.

Daarnaast heb je het MTB-schoolabonnement, waarmee je niet alleen gebruik kunt maken van het hele MIVB-net maar ook de Brusselse stadsnetten van De Lijn, TEC en de NMBS. Als je ouder bent dan 25 jaar kom je niet in aanmerking voor de studentenkorting!

NMBS

Kom je dagelijks met de trein naar de campus en ben je jonger dan 26 jaar? Dan voorziet de NMBS een schooltreinkaart als goedkoopste formule. Je kiest de reisweg en een geldigheidsperiode (1 maand, 3 maanden of 12 maanden), waarna je binnen de geldigheidsperiode van je treinkaart zo vaak als je wenst op die reisweg mag reizen.
Als je kotstudent bent of slechts enkele keren per week naar de campus reist, is de campuskaart een ideale formule. De prijs is afhankelijk van de afgelegde afstand. Met deze kaart kan je 5 keer dezelfde heen- en terugreis afleggen tussen twee Belgische stations binnen een periode van 49 kalenderdagen. Meer informatie kan je terugvinden op de website.

Om een campuskaart of schooltreinkaart te krijgen, moet je met je identiteitskaart en een attest van je onderwijsinstelling naar het treinstation gaan om de moederkaart aan te laten maken.
Ben je 26 jaar of ouder? Dan betaal je de reguliere tarieven van de NMBS en is er geen studentenkorting meer mogelijk. Raadpleeg dan www.nmbs.be om het voor jou goedkoopste tarief te zoeken.

Studenten steken de straat over aan campus Bloemenhof
Studenten op een bankje aan de Brusselse Vismet

De Lijn

Als je regelmatig met de bus of de tram rijdt en jonger bent dan 25 jaar kan je gebruik maken van de Buzzy Pazz. Deze pas geeft recht op onbeperkt reizen in heel Vlaanderen. De geldigheidsperiode kan je zelf bepalen (1 maand, 3 maanden, 12 maanden).

Ben je ouder dan 24 jaar en neem je regelmatig de bus? Dan is de Omnipas de goedkoopste formule. Als je slechts af en toe gebruikt maakt van de lijn, koop je best een lijnkaartje of een 10-rittenkaart.

Meer info op www.delijn.be of www.buzzy.be.

Met de fiets

Je zag ze wellicht al staan, de gele fietsen van Villo!. Met een Villo!-abonnement kan je een fiets ‘huren’ in een van de 180 fietsstations, verspreid over de stad. Via Brik kan je je momenteel op onze unieke Villo!-actie inschrijven en dan rij je zes maanden gratis! Een jaarabonnement van Villo! kost 32 euro, maar met de Villo!-actie van Brik betaal je dus maar de helft, 16 euro.

Studenten bij fietsen van Villo!

Collecto (taxi)

Collecto is een collectieve taxidienst die zeven dagen op zeven beschikbaar is tussen 23 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends, en dit in het hele Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Collecto bedient momenteel meer dan 200 vertrekpunten (gelegen aan de MIVB-haltes), aangeduid met een signalisatiebord. Je stapt op aan een Collecto-halte naar keuze en wordt afgezet op elk gewenst adres naar keuze binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De collectieve taxi's vertrekken aan de vertrekpunten op het uur of om het halfuur (bv. 1u, 1u30, 2u, 2u30...), en dit tot 6 uur 's ochtends. Betaal 5 euro als je een MOBIB-kaart hebt of anders 6 euro voor de rit. Bestel een collecto met je smartphone. De collecto-app is 100% gratis.

Je kan een Collecto reserveren via:

• telefoon: 02/800 36 36
  • Reserveren via een app op je smartphone

Meer info: http://www.taxisverts.be/nl/collecto/.

Heb je nog vragen over mobiliteit?

Geen nood, stuur gerust een mailtje naar stuvo@ehb.be.