Studeren op jouw maat

Kijk eens naar je profiel op Instagram of Pinterest. Vergelijk het eens met die van je vrienden. Wellicht vind je ze ook best tof, maar ze zijn anders, want iedereen is uniek. Ook je studie wil je op je eigen manier aanpakken. En dat kan.

Studie spreiden

Hoe lang duurt een studie aan een hogeschool?

• graduaat: 2 jaar
  • professionele bachelor: 3 jaar
  • academische bachelor met master in de kunsten: 4 of 5 jaar

Zo eenvoudig is het. Of toch niet? Hierboven zie je het aantal jaren als je je inschrijft in een modeltraject. Maar je kan je studie ook spreiden over een langere tijd. Wil je je opleiding bijvoorbeeld combineren met een job, dan kan je ervoor kiezen om een jaartje langer te studeren.

Studenten in gesprek
Docente in gesprek met studenten

Vrijstellingen

Mocht na je eerste jaar blijken dat je niet geslaagd bent voor een of meerdere vakken, dan kan je die vakken gewoon meenemen naar het jaar daarop, in combinatie met vakken van het tweede jaar. Uiteraard zijn er een aantal beperkingen: zo spreekt het voor zich dat je het tweede deel van een vak niet kan volgen als je niet geslaagd bent voor het eerste. Vragen over vrijstellingen? Onze trajectbegeleiders helpen je graag verder.

Verder studeren

Een diploma hoger onderwijs op zak? Waarom zou je niet verder studeren? Klik door naar onze opleidingen en ontdek welke richting je na je studie uit kan. Vaak kan je met studieduurverkorting of via een schakelprogramma een tweede diploma behalen.

Werken en studeren

Al aan het werk, maar wil je toch nog een diploma aan je cv toevoegen? We hebben voor verschillende opleidingen een traject uitgewerkt dat de combinatie werk en studie mogelijk maakt.

Studiecontracten

Wellicht zal je je bij ons inschrijven met een diplomacontract. Dat betekent dat je aan het eind van je traject een graad of diploma behaalt. Maar je kan je ook inschrijven voor een credit- of examencontract.

Creditcontract

Je kiest voor een creditcontract als je enkel creditbewijzen wil voor één of meerdere vakken. Dit komt overeen met de vroegere vrije student die aparte vakken volgde, zonder een diploma te willen behalen.

Examencontract

Met het examencontract schrijf je je (onder door EhB bepaalde voorwaarden) in voor het afleggen van examens met het oog op het behalen van:

• een graad of een diploma van een opleiding (je volgt een opleiding zonder de lessen bij te wonen en legt dus enkel examens af)
  • een creditbewijs voor één of meer opleidingsonderdelen (je wil creditbewijzen verwerven zonder de lessen bij te wonen)

Meer info vind je in het onderwijs- en examenreglement.