Studietoelage van de Vlaamse Overheid

Wat is een studietoelage? 

Een studietoelage is een geldbedrag dat je krijgt van de Vlaamse Overheid voor je studies in het hoger onderwijs. Als je recht hebt op een studietoelage, betaal je minder inschrijvingsgeld aan de hogeschool. We noemen dit het 'beurstarief' of een 'beursstudent'. Lees meer over het inschrijvingsgeld.

Hoe vraag ik een studietoelage aan? 

  • Een studietoelage aanvragen kan via www.studietoelagen.be
  • Deadline: je hebt t.e.m. 1 juni om een aanvraag in te dienen voor het academiejaar dat bezig is. Vanaf 2 juni kan je een aanvraag indienen voor het volgende academiejaar. 

Heb je vorig academiejaar al een aanvraag ingediend? Meld je dan opnieuw aan op de website van de dienst studietoelagen en kijk na of je nog documenten moet indienen. Zo zal je als kotstudent zeker nog je huurcontract moeten uploaden. 

Heb je hulp nodig bij de aanvraag van je studietoelage? 

Heb ik recht op een studietoelage? 

Om in aanmerking te komen voor een studietoelage, moet je voldoen aan enkele voorwaarden. 

Voorschot op je studietoelage 

Als je recht hebt op een studietoelage en je hebt onvoldoende middelen om bepaalde studiekosten te betalen (inschrijvingsgeld, treinabonnement, aankoop van je boeken,..) dan kan je bij STUVO terecht voor een voorschot. Het voorschot wordt dan onmiddellijk op je rekening gestort en later afgehouden van de uitbetaling van je studietoelage.  

Opgelet: De dienst studietoelage geeft voorrang aan bepaalde studentengroepen. Hun dossiers worden met voorrang behandeld en ze krijgen (als ze er recht hebben) hun studietoelage sneller op hun rekening gestort. Bekijk hier eerst wanneer je een beslissing van je studietoelage mag verwachten. In veel gevallen is een voorschot op de studietoelage niet meer nodig als je tot een bepaalde groep behoord.  

Voorschot aanvragen? Maak een afspraak met een STUVO-medewerker.