Science Bar Brussels - Uitgekeken op de nieuwsmedia!

Een verfrommelde krant ligt op de straat
Evenement
Data
,
19:00
tot
21:00
Waar?
RITCS Café
Toegangsprijs
GRATIS

Hou je het voor bekeken met de traditionele nieuwsmedia? Of maak je je net zorgen om het toenemend wantrouwen tegen nieuwsmedia? Journalisten hebben steeds meer het gevoel dat burgers afhaken van de klassieke nieuwsmedia, maar is dat wel zo en waarom? Onderzoeker Ria Goris licht kort de resultaten toe van ruim 50 gesprekken met mensen die afhaken van de nieuwsmedia of deze wantrouwen. Wat drijft hen? Daarna gaan we in discussie met enkele experten en iemand die nog weinig geloof hecht aan de nieuwsmedia.

Ike Picone (VUB)

Ike Picone is professor journalistiek en mediastudies aan de Vrije Universiteit Brussel. Als onderzoeker is hij verbonden aan imec-SMIT (Studies in Media, Innovatie & Technologie) waar hij de onderzoeksgroep Nieuwsinnovatie leidt. Voor België werkt professor Picone mee aan het Digital News Report. Dat analyseert jaarlijkse de trends in nieuwsconsumptie. De Belgische en Vlaamse resultaten van dat rapport worden gepubliceerd op www.nieuwsgebruik.be

Jeroen Bossaert (Het Laatste Nieuws)

Jeroen Bossaert haalde zijn diploma journalistiek aan Erasmushogeschool Brussel. Via enkele jaren sportjournalistiek werd hij uiteindelijk onderzoeksjournalist bij Het Laatste Nieuws. Daar deed hij onder andere onderzoek naar wanpraktijken bij kinderdagverblijven en de coronacijfers tijdens het hoogtepunt van de pandemie. 

Steven Desanghere

Steven Desanghere nam deel aan het onderzoek van Ria Goris. Als burger heeft hij nog weinig vertrouwen in de huidige nieuwsmedia. Tijdens dit panelgesprek legt hij uit waarom.

Ria Goris (Erasmushogeschool)

Ria Goris is docent en onderzoeker in de opleiding journalistiek van de Erasmushogeschool Brussel. Als zelfstandig journalist leverde ze bijdragen aan onder meer Knack, De Standaard, De Morgen, Humo, Psychologies en Weliswaar. Als onderzoeker onderzocht ze de voorbije tien jaar vooral de aspecten van de productie van nieuws. In haar huidige onderzoek gaat ze op zoek naar de redenen achter het huidige wantrouwen tegenover de klassieke nieuwsmedia. 

i.s.m. RITCS Café