burgerwetenschap
Verhaal

Wetenschapscommunicator Lien over de kracht van burgerwetenschap

Lien Mostmans, verantwoordelijk voor de wetenschapscommunicatie binnen EhB, stelt zich vragen over de de kracht, of is het macht, van 'burgerwetenschap'. Zij reflecteert op wtnschp.be over haar rol als wetenschapscommunicator en hoe je burgers niet alleen informeert, maar ook betrekt bij onderzoek. 

In Vlaanderen groeit het besef dat wetenschapscommunicatie belangrijk is. Toch blijven ‘non-believers’, ‘ontkenners’, antiwetenschappelijke complottheorieën en misinformatiecampagnes welig tieren. Het is een vaststelling die me vaker dan me lief is uit m’n slaap houdt. Wat is er aan de hand? En hoe kan ik, als wetenschapper en wetenschapscommunicator, onze onderzoeksgemeenschap warm maken om vertrouwen in wetenschap te creëren of te herstellen? Alvast een warme oproep voor één werkwijze: meer burgerparticipatie in onderzoek. Wie denkt mee?

Lees het volledige artikel op de site van wtnschp.be, het onderzoeksportaal van EhB en VUB.  Een uitgebreidere tekst verscheen als opiniestuk in EOS. 

Vragen hierover? Mail gewoon naar lien.mostmans@ehb.be.

Meer leren over ons onderzoek, bezoek dan onze onderzoekspagina's

"Als het publiek niet op de hoogte is van processen en methoden van wetenschap, dan zijn wetenschappelijke bevindingen niet meer valide dan ideologische of religieuze claims."

Lien Mostmans
Wetenschapscommunicator EhB
Deel dit