studiedag
Verhaal

Onderzoekers van Diverse Elderly Care staan stil bij Wereld-Alzheimer-dag

Zaterdag 21 september is het Wereld-Alzheimer-dag. Saloua Berdai en Ann Claeys, onderzoekers van Diverse Elderly Care staan er even bij stil, en vragen om die dag ook even goed te kijken naar de onzichtbaarheden van dementie. De aandoening is zelf onzichtbaar, en is nog niet voldoende bekend bij personen met migratie-achtergrond. In sommige talen bestaat het woord dementie zelfs niet.

Als mijn moeder zegt dat haar hoofd verward is, dan ga ik niet zeggen dat ze dement is. We hebben niet de woorden om het haar te zeggen.

mantelzorger met Marokkaanse roots

Dit, samen met nog andere barrières, zorgen ervoor dat de drempel naar hulp en ondersteuning verhoogt voor deze personen. De ouderen met dementie met een migratie-achtergrond zijn zelf ook onzichtbaar, want ze worden vaak niet meegenomen in cijfers, schattingen, onderzoek enzovoort. De mantelzorgers nemen nu zelf veel zorg op, omdat ze ook onzichtbaar zijn voor het reguliere zorgaanbod en vice versa.  

Vanuit Diverse Elderly Care namen de onderzoekers deze onzichtbaarheden de afgelopen 4 jaar onder de loep. En blijkt dat er heel wat te vertellen is over dementie en dementiebeleving bij ouderen met migratie-achtergrond. Ook de beleidsmakers moeten wakker geschud worden om deze snel toenemende groep mee te nemen in het beleid rond zorg en welzijn.

Saloua en Ann lichten alle resultaten toe op een studiedag Dementie in Diversiteit op 7 november ’19 in Brussel. Volg het project of vind het programma van de studiedag via www.diversageing.be

Deel dit