Bladmuziekcollectie BOO
Verhaal

De Bladmuziekcollectie van de Openbare Omroep: van de vergeetput naar het world wide web

De Bladmuziekcollectie van de Openbare Omroep (BOO) is uniek in België: het is een zeer belangrijke collectie van 20ste-eeuwse Belgische muziek, niet zozeer door haar omvang van meer dan 1,1 strekkende km, dan wel door haar directe band met de diverse omroep-ensembles uit het verleden.

In 2019 werd met de steun van de Vlaamse overheid het BOO-project opgestart met als doel deze historische erfgoedcollectie te bewaren in optimale omstandigheden, te digitaliseren en te ontsluiten. Sinds de start van het project werden er 2150 titels of zo’n 40.000 pagina’s gescand. Na enkele tests uit te voeren met automatische kaderherkenning optimaliseerden we de scanmethode, en parallel hieraan ontwikkelden we een script om de bestandsconversies en het filemanagement te automatiseren. De focus bij het scannen ligt op volgende domeinen: koor-, jazz- en orkestmuziek.

Experten in deze drie domeinen zijn betrokken bij de selectie van de te scannen werken. Het gescande materiaal wordt in zuurvrije mappen verpakt om de levensduur van de documenten te verlengen. Zo’n 60.000 steekkaarten worden omgezet naar MarcXML records, die geïmporteerd worden in een KOHA-database. Binnenkort komt er een webpagina met informatie over het project.

Flanders State of the art
Deel dit