palliatieve
Postgraduaat

Postgraduaat Palliatieve zorg

Interesse in deze opleiding?

Het postgraduaat telt 20 studiepunten (SP). De opleiding omvat een basismodule Palliatief referent (6 SP) en een verdiepingsmodule Palliatief deskundige (14 SP). Het programma voorziet naast de theorielessen ook een korte inleefstage en facultatieve deelname aan het congres ‘Education in Palliative Care’.

De doelstellingen van de opleiding en de inhouden en werk- en evaluatievormen (uitgedrukt in studiepunten en uren studiebelasting) zijn in detail uitgeschreven in de ECTS-fiches, die uitgebreid aan bod komen op je eerste lesdag.

Situering

Palliatieve zorg betekent een intense zorg voor mensen in een onomkeerbaar stadium van hun ziekte, ze hebben geen kans meer op genezing. Als zorgverlener in een residentiële of thuissetting is het belangrijk om te kunnen bijdragen aan het comfort en de levenskwaliteit van een zorgvrager en zijn naasten in deze laatste levensfase.

Doel

Het postgraduaat Palliatieve zorg is een sterk praktijkgerichte opleiding die je helpt om de juiste vaardigheden te ontwikkelen voor een vraaggestuurd en persoonsgericht palliatief zorgconcept. Dit gebeurt altijd met respect voor levensbeschouwingen, tradities of geloofsvisie en steeds vertrekkend vanuit de rechten van de patiënt.

We willen je als zorgverlener bekwamen om zorg aan te bieden op maat voor alle patiënten. Een persoon prefereert een zorg in de lijn van zijn/haar visie op het leven, op ziekte, pijn en mogelijk nakend levenseinde. Het aannemen van een cultuursensitieve houding in de relatie met de zorgvrager is dan ook heel belangrijk.

Attest

Voor het behalen van het getuigschrift van het postgraduaat Palliatieve zorg zijn er twee evaluatiemomenten voorzien: een eerste na de basismodule en een tweede na de verdiepingsmodule.

De evaluatieopdrachten bestaan vooral uit reflectieopdrachten en casuïstiek met presentatie aan een deskundige jury. De evaluatievorm wordt je uitgebreid toegelicht bij aanvang van het programma.

Als je de basismodule succesvol afrondt, ontvang je het getuigschrift van ‘Palliatief referent’ (6 SP). Ben je bachelor of master en slaag je voor zowel de basis als de verdiepingsmodule en krijg je het postgraduaatsgetuigschrift ‘Pallliatieve zorg’ (20SP). Beschik je niet over bovenstaande vooropleiding dan verwerf je het getuigschrift permanente vorming voor de volledige opleiding of voor elke geslaagde module.

Vakken

Het programma start op 19 september 2019. De basismodule Palliatief referent eindigt op 9 januari 2020.

De verdiepingsmodule loopt van 21 november 2019 tot 30 april 2020.

Er zijn vaste wekelijkse lesdagen op donderdag, telkens van 9u tot uiterlijk 18u. De gedetailleerde lesplanning ontvang je na goedkeuring van je inschrijving.

Basismodule Palliatief referent

Lesdata: 19 en 26 september, 3, 10, 17 en 24 oktober, 7 en 14 november 2019 / Evaluatie: 9 januari 2020

 

 • basisconcepten, wetgeving en functieprofiel
 • existentiële en psychosociale benadering van de patiënt en zijn omgeving
 • communicatie met bewoners, familie en hulpverleners
 • implementatie van palliatieve zorg in een organisatie
 • handvatten voor omgaan met rouw en verlies
 • organiseren van zorgethisch overleg: valkuilen en beperkingen
 • toepassen voorafgaande zorgplanning
 • meest voorkomende symptomen en symptoombestrijding
 • euthanasie en palliatieve sedatie
 • subcutane medicatiepomp
 • cultuursensitieve palliatieve zorg
 • zelfzorg en themazorg

Verdiepingsmodule Palliatief deskundige

Lesdata: 21 en 28 november, 5,12 en 19 december 2019, 16, 23 en 30 januari, 13 en 20 februari en 5, 12, 19 en 26 maart, 2 april 2020 / Inleefsessie: 23 of 24 april 2020 / Examen: 30 april 2020

Verpleegkundige wetenschappen: o.m. interdisciplinaire organisatie, methodologie en wetenschappelijke kennis, ethische en deontologische benadering van de zorg, wondzorg, aromazorg…

Biomedische wetenschappen: o.m. neoplastische en chronische pathologieën, fysiopathologie en symptomen…

Sociale en menswetenschappen: o.m. training gespreksvaardigheden, verhogen van de veerkracht, spiritualiteit van de zorgverlener…

Locatie

Odisee Campus Brussel

Warmoesberg 26
1000 Brussel

Praktische informatie

Het postgraduaat Palliatieve zorg wordt georganiseerd door Forum Palliatieve Zorg, Erasmushogeschool Brussel en hogeschool Odisee.

De lessen vinden plaats op Odisee Campus Brussel, Warmoesberg 26, 1000 Brussel. Je vindt een wegbeschrijving naar de campus op www.odisee.be/campus-brussel.

Inschrijven

Inschrijven voor het postgraduaat kan online via www.odisee.be/nl/pgpz.

Na inschrijving ontvang je een aanvraagdocument. De programmacoördinator van het postgraduaat zal je aanvraag onderzoeken op basis van de toelatingsvoorwaarden.

Kostprijs

De kostprijs voor het postgraduaat in de Palliatieve zorg bedraagt 1250 euro (basismodule + verdiepingsmodule).

De basismodule Palliatief referent is ook apart te volgen, de kostprijs hiervan bedraagt 550 euro.

Sommige lesdagen zullen ook apart opengesteld worden aan een tarief van 90 euro per lesdag.

In de kostprijs is steeds het cursusmateriaal, een broodjeslunch en drank tijdens de pauzes inbegrepen.

Betaald educatief verlof

Indien de opleiding erkend wordt, ontvang je per trimester een attest. Dit dien je zo snel mogelijk te bezorgen aan de personeelsdienst van je werkgever.

Kmo-portefeuille

Kmo’s kunnen gebruik maken van subsidiëring via de ondernemingsportefeuille voor kmo-bedrijven. Erkenningsnummer Odisee: DV.O100347.

Meer info: www.agentschapondernemen.be

De opleiding richt zich tot alle beroepsgroepen in de gezondheidszorg.

Je kunt je inschrijven voor het postgraduaat als je een bachelor- of masterdiploma hebt binnen de zorgverlening.

Ook als ASBO-, vierde graads- of HBO5-verpleegkundige kun je toegelaten worden, indien je voldoende gemotiveerd bent. Je ontvangt dan een getuigschrift permanente vorming.

Nog vragen?

Wens je meer informatie? Neem dan gerust contact op met:

Inhoudelijk

Eva Jacobs
Forum Palliatieve Zorg
vorming@forumpalliatievezorg.be

Dennis Demedts
Erasmushogeschool Brussel
dennis.demedts@ehb.be

Algemene coördinatie

Ann Jaques
Odisee hogeschool
ann.jaques@odisee.be

Opleidingssecretariaat

oae.brussel@odisee.be
02 609 37 37

 

Deel dit