Op kot in Brussel

Op zoek naar een kot? Gebruik dan de handige kotzoeker van BRIK. Voor vragen rond huisvesting in Brussel, kan je steeds contact opnemen via huisvesting@ehb.be.

6 tips om vlot een kot te vinden 

1. Begin op tijd

Doorgaans worden de beschikbare kamers eind juni bekendgemaakt, maar sommige verhuurders maken hun aanbod al vroeger bekend. Je doet er dus goed aan je tijdig te informeren

2. Bezoek verschillende soorten koten

Zo krijg je een goed idee van de prijs/kwaliteit van studentenhuizen, kamers en studio´s en zal je een goed doordachte keuze kunnen maken.

3. Gebruik de website MyKot

Brik is een online service desk voor studenten in Brussel: zo bieden ze onder meer een groot aantal kamers in Brussel aan en beheren ze MyKot, een online kotzoeker waar je zowel kamers van Brik als van private eigenaars kan terugvinden. Handig: je kan kamers filteren op basis van jouw campus, en weet dus meteen hoe ver de kamer van jouw campus verwijderd is!

Een standaardkamer van Brik in het centrum van Brussel kost gemiddeld 460euro per maand, inclusief een forfait voor de nutsvoorzieningen en internet. De huurprijzen van de studentenkamers zijn afhankelijk van de ligging, het gewenste comfort (eigen badkamer/douche al dan niet) en de grootte van de kamer. Nieuwsgierig hoe een modelcontract van Brik eruitziet? Check dit voorbeeld.

4. Open Kotdagen en Kottours

Tijdens de open kotdagen zetten verschillende huisbazen de deuren van hun studentenhuis open en geven ze een antwoord op al je praktische vragen. Zo ben je al een stapje voor in de zoektocht naar een kot. Vaak vallen de open kotdagen samen met de infodagen. In de zomermaanden organiseert BRIK ook kottours langs studentenhuizen in Brussel. Ga mee op kottour door verschillende buurten in Brussel en teken meteen na de rondleiding een contract voor jouw favoriete kot!

5. Te duur? Kijk eens in naburige gemeenten

Als de huurprijzen in het Brusselse voor jou buiten budget zijn, raden we jou aan om ook in de gemeenten rondom op zoek te gaan naar een kamer. Daar zijn de kamerprijzen vaak veel redelijker. Aangezien onze campussen goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en/of deelmobiliteit, is deze optie zeker het overwegen waard! Je kan als student een abonnement nemen bij MIVB (metro - tram - bus binnen Brussel) voor 50 euro per jaar. 

6. Financiële hulp nodig?

Dan doe je er goed aan een afspraak te maken met onze collega's van centen voor studenten om te kijken of je recht hebt op een STUVO toelage.