Als alumnus naar het buitenland

Zit je in je laatste jaar en ging je niet naar het buitenland? Misschien doen de fantastische verhalen van je medestudenten je toch zin krijgen om zelf ook een tijdje nieuwe oorden te ontdekken.

Ook als afgestudeerde zijn er natuurlijk mogelijkheden. Zou kan je overwegen om te gaan verder studeren in het buitenland. Dan kan je terugvinden op websites als studyinholland.nl , studying-in-france.org, fulbright.be .... Hou er wel rekening mee dat de inschrijvingsgelden en kosten verbonden aan studeren sterk variëren. Studeren is in veel landen duurder dan in België, maar er zijn ook bepaalde landen waar je geen inschrijvingsgeld betaalt.

Ben je eerder op zoek naar een eerste werkervaring, dan kan je overwegen om een Erasmusbeurs voor stage na afstuderen (mobiliteitsbeurs binnen Erasmus+) aan te vragen. Opgelet, deze Erasmusbeurs vraag je aan vóór je afstudeert! EhB is lid Reconfirm van het Vlaams consortium voor stages na afstuderen. De beurs vraag je aan via het formulier dat je op hun website vindt. Je kan ook contact opnemen met Annelore Schittecatte van het International Office van EhB. Je kan tot maximum 1 jaar na afstuderen op mobiliteit gaan. Let wel op: indien je tijdens je studies al op Erasmus ging, worden deze maanden afgetrokken van het totaal van 12 maanden. Dit wil zeggen dat, indien je bijvoorbeeld tijdens je bachelor 4 maanden op Erasmus was in het kader van studie en/of stage, je nog aanspraak kan maken op een beurs voor 8 maanden na afstuderen.

Zorg ervoor dat je goed verzekerd bent

Bij stages na afstuderen is het belangrijk om je stagebedrijf/-organisatie van bij de eerste contacten te melden dat je als afgestudeerde/'recent graduate' stage wil lopen. Dat heeft nl. consequenties en de belangrijkste is dat je niet langer door de hogeschool verzekerd bent tijdens je stage. Je stagebedrijf/-organisatie dient dus minimaal zelf te zorgen voor een verzekering voor ongevallen op het werk.

Ook de Vlaamse overheid steunt jong-afgestudeerden

Het Flanders Trainee Program (FTP) is een programma van de Vlaamse overheid voor pas afgestudeerden (tot 35 jaar) die een stage wensen te lopen in een multilaterale organisatie. Misschien denk je erover om in het buitenland verder te studeren, of om in het buitenland aan de slag te gaan. Je vindt hierover o.a. meer info over op de website ‘Studeer in het Buitenland’ (met uitgebreide online publicaties) van Flanders Knowledge Area vzw. Je vindt er informatie specifiek voor Vlaamse studenten die in het buitenland willen gaan studeren of stage lopen.

Andere suggesties voor een buitenlandse ervaring na afstuderen:

Hieronder volgt een overzicht van organisaties die – al dan niet tegen betaling – internationale stages, (studenten)jobs en/of vrijwilligerswerk aanbieden:

 

  • Kamiel: o.a. info over alle paperassen die je in orde moet brengen (i.v.m. belastingen, ziekteverzekering, visa,…)
  • Going Global: International Careers
  • Euro Brussels
  • Bel’J: werk twee tot drie maanden vrijwilligerswerk bij een organisatie in Wallonië of de Duitstalige Gemeenschap
  • Youth in Action (European Voluntary Service)
  • Jint: stimuleert en ondersteunt de internationale uitwisseling en samenwerking van jongeren en jeugdorganisaties
  • VIA organiseert interculturele uitwisselingen door middel van vrijwilligerswerk
  • Abroad internships: stageaanbiedingen wereldwijd
  • Nationale Vacaturedatabank (Nederland)