PET
Graduaat (HBO5)

Nieuw! Grad­u­aat Podi­um- en Eventtechnieken

Check RITCS voor de meest actuele informatie

Voor wie

In de graduaatsopleiding Podium- & Eventtechnieken (PET) van AP-EhB word je opgeleid tot een podium- en eventtechnicus die de ideeën van een ontwerper technisch kan vertalen en uitvoeren in de disciplines van Geluid, Belichting, Beeld en Projectie of Podiummechanica. 

Voor wie

In de graduaatsopleiding Podium- & Eventtechnieken (PET) van AP-EhB word je opgeleid tot een podium- en eventtechnicus die de ideeën van een ontwerper technisch kan vertalen en uitvoeren in de disciplines van Geluid, Belichting, Beeld en Projectie of Podiummechanica. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je bent zowel polyvalent inzetbaar, maar tegelijk ook gespecialiseerd in één van de vier disciplines, waar je een crew kan aansturen en materiaal beheert.

Voor deze unieke opleiding in Vlaanderen bundelen het RITCS, (het Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound van de Erasmushogeschool) in Brussel en het KCA (het Koninklijk Conservatorium Antwerpen van AP Hogeschool) in Antwerpen hun kennis, expertise, netwerk en infrastructuur om studenten een veelzijdig en praktijkgericht traject aan te bieden vanaf het academiejaar 2023-2024.

Het ruime netwerk van beide kunstscholen in de brede (podium)kunsten-, event- en audiovisuele sector zorgt ervoor dat onze studenten worden begeleid door een team van docenten en coaches met een passie voor het vak en een sterke verbinding met de praktijk. We bieden studenten de kans om te leren door te doen in een reële professionele werkplek, die zich uitstrekt van found space tot theaterzaal, van festivalweide tot concertgebouw, van eventhal tot circus. Door de inbedding van onze opleiding in de rijke en diverse culturele context van de grootsteden Antwerpen en Brussel is deze omgeving bovendien sterk intercultureel en internationaal gericht.

Je behaalt je graduaatsdiploma doorgaans in twee jaar tijd (120 studiepunten).
De grootste troeven? 

 • zeer praktijkgericht
 • minder theoretisch dan een bacheloropleiding
 • minstens 1/3 werkplekleren
 • je kan meteen aan de slag in de sector 
 • mogelijk om door te stromen naar bepaalde bacheloropleidingen in verkort traject

We bieden studenten de kans om te leren door te doen in een reële professionele werkplek, die zich uitstrekt van found space tot theaterzaal, van festivalweide tot concertgebouw, van eventhal tot circus. Door de inbedding van onze opleiding in de rijke en diverse culturele context van de grootsteden Antwerpen en Brussel is deze omgeving bovendien sterk intercultureel en internationaal gericht.

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS fiches van onze opleiding kan terugvinden.

 

Geert Custers

Opleidingshoofd Podium- en Eventtechnieken

Na zijn studie aan het toenmalige HRITCS ging Geert aan de slag als technicus bij kindertheater Ivonne Lex. Tijdens deze theatertour gaat hij freelance aan de slag. Dit brengt hem op tour met onder meer Clouseau, Luke Walter Jr, Rob de Nijs en vele anderen. In de Antwerpse Stadsschouwburg neemt hij als LightBoard operator de Musical CATS voor zijn rekening om nadien heel Europa rond te gaan touren met de Frivole Framboos. Als Technical Production Manager, neemt hij The Phantom of the Opera voor zijn rekening, en nadien Kuifje en De Zonnetempel, om zo als technisch productieleider in de Vlaamse Opera terecht te komen.

Nadien volgt een periode bij distributiebedrijf FACE, waar hij verantwoordelijk is voor verkoop, training en support van voornamelijk lichtstuurtafels en netwerkapparatuur. Bij FACE nam hij ook enkele projecten voor zijn rekening, waaronder de verbouwing van de Muntschouwburg in Brussel, en de verbouwing van de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Ondertussen bleef de theatermicrobe kriebelen, en maakt(e) hij als licht- en geluidstechnicus deel uit van het team van onder meer Kommil Foo, Tutti Fratelli, Grof Geschud, Alex Agnew en anderen.

Als opleidingshoofd van het Graduaat Podium- en Eventtechnieken blijft hij met twee voeten in de praktijk staan, maar deelt hij graag ook zijn uitgebreide kennis met een nieuwe generatie technici.

geert.custers@ehb.be 

Na je studie

Na het afronden van de graduaatsopleiding ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan in het werkveld van de sector. Je kan ook nog doorstromen naar een bacheloropleiding:

• Professionele bachelor in de Audiovisuele Kunsten: Podiumtechnieken 
• Professionele bachelor in de Audiovisuele Technieken 
• Professionele bachelor in de Pop- en Rockmuziek

Waar heb je les?

Je zult les volgen in zowel Brussel als Antwerpen. Meer details hierover volgen snel.

Indien je geen diploma van het secundair onderwijs hebt behaald, dien je eerst deel te nemen aan de toelatingsproef voor de graduaatsopleidingen van Vlaanderen alvorens je in te schrijven. Meer info hierover kan je vinden op toelatingsonderzoek.be

Studiekosten

Hieronder vind je een kort overzicht van de kosten (tarieven 2022-23). Lees hier een uitgebreid overzicht

Inschrijvingsgeld

Het inschrijvingsgeld aan een hogeschool hangt onder meer af van

 • het type contract,
 • het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft,
 • je statuut.

Meer informatie vind je ook terug op de pagina van de Vlaamse overheid.

 

   

  Vast gedeelte

  Variabel gedeelte per studiepunt

  Voltijdse studenten ’23-’24 (60 studiepunten)

  Niet-beurstariefstudent

  € 282,1

  € 13,5

  € 1.092,1

  Bijna-beurstariefstudent

  € 282,1

  € 4,9

  € 576,1

  Beurstariefstudent

  € 128,8

  € 0

  € 128,8

   

  Studiefinanciering

  Inschrijvingsgeld, boeken en cursussen, kot, vervoer … studeren kost wel wat. Maar dit mag geen hindernis vormen om te studeren aan RITCS. Check alle mogelijkheden om ondersteuning te krijgen: 

  Infodagen

  Wil je meer weten?

  BEZOEK ONS

  Vragen?

  Wil je binnenkort starten aan het RITCS School of Arts maar heb je nog wat vragen? Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief of neem contact op via ritcs@ehb.be .

  Inschrijven

  Klaar om je in te schrijven voor het Graduaat Podium- & Eventtechnieken? Top! Op deze pagina kan je van start met je inschrijving. Je vindt er alle belangrijke info terug: wat moet je in orde brengen, hoeveel kost studeren, wat met je leerkrediet, toelatingsvoorwaarden, financiële steun enz. Je kan je inschrijving volledig online afronden, je kan langskomen op ons studentensecretariaat.

  Deze opleiding is zowel toegankelijk voor schoolverlaters van het ASO, TSO, BSO en DBSO als voor werkstudenten, werkzoekenden of studenten die geen diploma van het secundair onderwijs hebben behaald. Ook wie reeds werkzaam is in de sector is welkom om zich verder te professionaliseren. Indien je geen diploma van het secundair onderwijs hebt behaald, dien je eerst deel te nemen aan de toelatingsproef voor de graduaatsopleidingen van Vlaanderen alvorens je in te schrijven. Meer info hierover kan je vinden op toelatingsonderzoek.be.

  Contact

  • Wil je binnenkort starten aan het RITCS School of Arts maar heb je nog wat vragen? Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief of neem contact op via ritcs@ehb.be .