Studiegelden en -financiering

Wat kost het?

Alle studenten betalen inschrijvingsgeld. Het bedrag wordt bepaald door een vaste kost (€230) en het aantal opgenomen studiepunten en (indien van toepassing) je beursstatuut. De kostprijs per studiepunt voor niet-beursstudenten bedraagt €11. Indien je inschrijft voor 60 studiepunten (een volledig bachelor- of masterjaar), dan betaal je tijdens academiejaar 2015-2016:

• als niet-beursstudent: € 890
  • als beursstudent: € 105
  • als bijna-beursstudent: €470

Indien je als student beschikt over een andere nationaliteit dan een EER-nationaliteit betalen verhoogd inschrijvingsgeld. Indien je met een niet-EER nationaliteit inschrijft voor 60 studiepunten betaal je:

• voor een professionele bachelor: € 5.700
  • voor een academische bachelor/master: € 6.900

Wijzigen studiecontract

Beslis je tijdens het academiejaar dat je bijvoorbeeld een vak extra wilt volgen of dat je van opleiding wilt veranderen? Dan moet je studiecontract worden gewijzigd. De gevolgen van een wijziging van studiecontract kan je hier lezen.

Bijkomende kosten

In sommige opleidingen worden bijkomende kosten aangerekend. Hiermee worden de goederen betaald die je als student gebruikt tijdens je opleiding.

Betalingswijze

Het studiegeld moet betaald worden via de overschrijving die de student bij inschrijving ontvangt en die tevens in de elektronische postbus van de student wordt gedeponeerd. Het studiegeld moet betaald worden binnen de zeven kalenderdagen na inschrijving.

Nadat het studiegeld is betaald, ontvangt de student de nodige attesten inzake het openbaar vervoer, de ziekteverzekering en een studentenkaart.

Het recht op kinderbijslag geldt enkel bij een inschrijving vanaf 27 studiepunten.

Studiefinanciering

Aan je inschrijving, ateliergeld, boeken en cursussen, een kot, vervoer, voeding en ontspanning kleeft een stevig prijskaartje. Toch mag dit zeker geen hindernis vormen om te studeren aan de Erasmushogeschool Brussel (EhB). Er bestaan verschillende mogelijkheden om die financiële belasting beperkt te houden. Bij Stuvo EhB, de studentenvoorzieningen van de EhB, vertellen ze je er graag meer over. De ervaren medewerkers bieden gratis advies over het aanvragen van de studietoelage van de Vlaamse gemeenschap, het jokerkrediet, het verminderd studiegeld, financiële steun, een studielening ...

Meer informatie vind je op de website van Stuvo in de rubriek 'Centen voor studenten'.

Specifieke voordelen voor werknemers en werkgevers

Er zijn heel wat interessante formules om werken en studeren te combineren. Lees hier een kort overzicht van de mogelijkheden.