EhB-studenten

Deze pagina verzamelt nuttige informatie voor jou als nieuwe EhB-student. We verzamelen een aantal snelle links die je op weg helpen tijdens de eerste dagen en die ook later in je studiecarrière van nut kunnen zijn.

Er zijn verschillende communicatiekanalen tussen jou en de hogeschool. Sommige hebben te maken met de cursussen, andere bieden je de kans op inspraak in je studie. Hieronder vind je een overzicht.

 

studenten en skyline brussel

Studeren in coronatijden

Het zijn vreemde tijden. Leskrijgen in bubbels en met maskers, afstandsleren, stages die uitgesteld worden. Kun je alle regels niet meer volgen? Of maakt het je ongemakkelijk en wil je erover praten? Overloop dan deze pagina's waarop we enerzijds alle regels hebben gebundeld  en anderzijds bij wie je terecht kan voor een gesprek.

CAS (Centraal Authenticatie Systeem)

Met behulp van één login en één wachtwoord heb je via CAS (cas.ehb.be) snel toegang tot een heel spectrum aan webapplicaties binnen de hogeschool, zoals Canvas, studentenmail, het digitaal studentensecretariaat ... Je hoeft slechts éénmaal in te loggen op CAS en je bent dan automatisch ingelogd op alle gelinkte applicaties. Je login en je wachtwoord ontving je bij je inschrijving.

Canvas

Canvas is de elektronische leeromgeving Canvas om het onderwijs digitaal te ondersteunen. Via Canvas kunnen je docenten mededelingen doen of tekstdocumenten en beeldmateriaal met je delen. Als student zal je Canvas ook gebruiken om opdrachten in te leveren, toetsen af te leggen, samen te werken met je medestudenten, etc.

ECTS-fiches

De ECTS-fiches leggen je in detail uit hoe elk vak is opgebouwd. Je vindt er onder meer een beschrijving van de inhoud, de examenvorm(en), het aantal contacturen, etc. De fiches kunnen een handig hulpmiddel zijn tijdens je studie, maar ook nadien als je bijvoorbeeld vrijstellingen wil aanvragen voor een vervolgopleiding.

Academiejaarkalender 2020-2021

Klik hier voor de academiejaarkalender 2020-2021

Digitaal studentensecretariaat

EhB werkt met een Digitaal StudentenSecretariaat (iBaMaFlex).

Via iBaMaFlex kan je:

 • persoons- en inschrijvingsgebonden gegevens consulteren
 • info vinden over de benodigde studiematerialen
 • contact opnemen met het ‘echte’ studentensecretariaat
 • je studieresultaten bekijken
 • je herinschrijving voor een volgend academiejaar bevestigen
 • je studieprogramma opmaken
student en docent

Leerkrediet

Om te kunnen starten in het hoger onderwijs, dien je te beschikken over voldoende leerkrediet. Als nieuwe student beschik je bij aanvang van je studie over 140 punten leerkrediet. De bedoeling van het leerkrediet is je te stimuleren een bewuste studiekeuze te maken en zo je studievoortgang te bewaken.

Via de webpagina van de overheid vind je alle informatie over dit systeem terug  (onderwijs.vlaanderen.be/leerkrediet).

student met cursus

Cursus- en handboekenverkoop

Als Ehb-student bestel je al je boeken en cursussen in de webwinkel van Standaard Boekhandel. Opgelet: je kan enkel bestellen als je bent ingelogd met je Ehb-logingegevens voor CAS.

Tweedehands?

Boeken met een ISBN nummer mag je ook tweedehands aankopen. Op stubooks.be kan je een gratis profiel aanmaken en tweedehandsboeken aankopen/verkopen. Kijk zeker na of je het juiste handboek aanschaft. De eenvoudigste manier om dit te doen is door te controleren of de boeken hetzelfde uniek ISBN-nummer hebben. Indien het nummer niet identiek is, zijn er aanpassingen gedaan in het boek. Dit kan gaan van een nieuw hoofdstuk, tot het vervangen van foutieve informatie.

Studeer je aan het RITCS, dan kun je je studiemateriaal aankopen aan het onthaal in de A. Dansaertstraat 70 tijdens de openingsuren. Als student van het Conservatorium krijg je via het eigen studentensecretariaat meer info.

 

studenten in brussel

Studentenkaart

Na betaling van je inschrijvingsgeld en nadat we over een foto van je beschikken, krijg je een studentenkaart. Het betreft hier een multifunctionele studentenkaart. Hij dient immers ook om betalingen uit te voeren (bv. in het copycenter), als toegangskaart in de gebouwen en de bibliotheek en om de slagboom bij de parking te openen. Je krijgt er ook korting mee in de studentenrestaurants. Je studentenkaart moet je altijd op zak hebben. De kaart legitimeert je namelijk als student van EhB. Hij blijft tot 1 jaar na je opleiding geldig. Uiteraard is de kaart ook handig om studentenkortingen te krijgen bij allerhande culturele instellingen en bioscopen. Met deze kaart krijg je ook toegang tot en leenrecht in de bibliotheken van de andere hoger onderwijsinstellingen in Brussel.

Bij verlies van je studentenkaart kun je een duplicaat bekomen op het studentensecretariaat, na het betalen van de administratieve kosten die hiermee gepaard gaan. Bij diefstal geldt dezelfde procedure als bij verlies, maar als je een bewijs van diefstal (door een attest van de politie) kunt voorleggen, krijg je gratis een nieuwe kaart.

sporters

Studeren met een bijzonder statuut

Elke student moet gelijke kansen krijgen tot deelname aan het onderwijs. Hiervoor kan het nodig zijn om bepaalde onderwijs- en examenfaciliteiten aan te bieden aan een student die in een specifieke situatie verkeert. We noemen deze faciliteiten ‘redelijke voorzieningen’.

Voor studenten met een functiebeperking, student-ondernemers, topsporters en studentenvertegenwoordigers liggen al bepaalde criteria vast op basis waarvan je in aanmerking kunt komen voor het verkrijgen van het overeenkomstig statuut. Eens het statuut je is toegekend, worden, naargelang je situatie, bepaalde redelijke voorzieningen geregeld. Voorbeelden zijn: aangepaste examenvormen, toegestane afwezigheden, specifieke leslokalen, hulp van medestudenten...

Lees er hier alles over.

Stuvo EhB

studenten in de stad

Wat heeft Stuvo je te bieden?

 • Hulp bij de aanvraag voor een studietoelage en het verkrijgen ervan
 • Hulp bij het financieren van je studie
 • Een gezellig kot in Jette of Brussel centrum
 • Culturele en sportieve activiteiten
 • Tips om je te verplaatsen naar de campus
 • Gezonde en goedkope maaltijden op de vijf verschillende campussen
 • Psychologische ondersteuning bij CAW (Centrum Algemeen Welzijn)
 • Hulp bij het vinden van een boeiende studentenjob

Stuvo EhB biedt je een ruim pakket van studentenvoorzieningen aan, zodat je in de meest optimale omstandigheden kunt studeren en je ontplooien. Samen met jou brengen we leven in de diplomabrouwerij. Neem zeker een kijkje op ehb.be/STUVO.

Tijdens de eerste weken van het academiejaar brengt Stuvo EhB een bezoek aan je campus om alle diensten  bekend te maken en de handige studentenagenda uit te delen.

Op deze pagina's vind je de volledige dienstverlening van STUVO.

Nood aan begeleiding?

Surf dan naar deze pagina en bekijk je mogelijkheden. 

Studentenmail

EhB gebruikt je studentenmailadres om je op de hoogte te houden. Raadpleeg daarom deze post dagelijks. Gebruik je liever een ander e-mailadres, dan is het mogelijk om je Erasmushogeschoolpost automatisch door te sturen naar dat mailadres. Via outlook.office.com krijg je na inloggen automatisch toegang tot je studentenmail.

Onze bibliotheken en studielandschappen

Onze bibliotheken en studielandschappen zijn informatie- en technologierijke omgevingen die kenniscreatie en -uitwisseling faciliteren. Bij ons ben je welkom om te lezen, te studeren en met medestudenten aan opdrachten te werken, kortom, om te leren. Via de bibliotheekpagina's kan je trouwens je eindwerk uploaden.

Bibliotheekreglement (2020-2021)

Onderwijs- en examenreglement

Bij je inschrijving sluit je met de Erasmushogeschool Brussel een studiecontract af. Aan dit contract zijn uiteraard een aantal rechten en plichten gekoppeld. Die zijn gebundeld in het algemeen onderwijs- en examenreglement.

Het algemeen onderwijsreglement bundelt alle artikels die betrekking hebben op het onderwijs. Je vindt hierin onder andere de toelatingsvoorwaarden, de gedragscodes en meer informatie over de verzekering die de hogeschool voor je afsluit.

In het algemeen examenreglement lees je wat je rechten en plichten zijn bij de examens. Zo komen onder meer de organisatie, de deelname en het verloop van de examens aan bod. Je vindt er ook de artikels over de deliberatie en de bekendmaking van de resultaten.

In het algemeen reglement vind je de artikels die gelden voor alle departementen en schools of arts van de Erasmushogeschool Brussel. De specifieke reglementen van de departementen en schools voegen daar de artikels aan toe die uniek zijn per departement.

Algemeen onderwijsreglement

Algemeen examenreglement

Algemene rechtspositieregeling

Specifieke reglementen per departement of school