continuing education
Bij- en nascholing

Workshops Open BioLab Brussels 20-21

Deze workshops bieden leerlingen van het vijfde of zesde middelbaar (uit een wetenschappelijke richting) de mogelijkheid om in contact te komen met technieken die op hun school niet beschikbaar zijn. In de workshop ‘Poeder of drug’ maken ze kennis met TLC (dunnelaagchromatografie). In de workshop rond DNA analyse maken ze kennis met PCR (polymerase chain reaction) en gelelektroforese.

Doelstelling

1. Workshop 1: CSI Poeder of drug?

Bij een verdachte van een misdaad wordt een zakje met poeder teruggevonden. Gaat het om drugs en zo ja, wat is de zuiverheid ervan? Dit wordt onderzocht in het forensisch labo. Illegale drugs worden zelden zuiver verkocht. Ze worden verdund met stoffen als inositol, suikers (o.a. zetmeel, glucose,…), cafeïne en quinine. Een snelle manier om een drug op te sporen is dunnelaagchromatografie ( of TLC).

In deze workshop achterhalen uw leerlingen de samenstelling van een poeder. De stoffen worden gescheiden met TLC. Ze voeren ook bijkomende tests uit (kleurreacties, UV-Vis-spectroscopie, …) die de samenstelling vervolledigen of bevestigen. Als de tijd het toelaat, wordt de samenstelling van de drug ook kwantitatief achterhaald.

2. Workshop 2: CSI DNA analyse

Op een plaats delict is een staal DNA gevonden van de dader. Vier verdachte personen werden opgepakt, maar wijzen met de vinger naar elkaar. Het is aan jou om door DNA-analyse uit te zoeken wie de werkelijke dader is. Concreet zal je in het Open BioLab het DNA van de vier verdachten vermenigvuldigen met Polymerase kettingreactie (PCR),  waarna het DNA wordt gescheiden op basis van grootte (gel-electroforese). Je zal het DNA bandje live zien migreren door de gel. Aan de hand van een referentiestaal kan je dan zelf bepalen wie de eigenlijke dader is!

In deze workshop zullen uw leerlingen DNA analyseren. Ze maken hierbij kennis met de techniek van PCR en de visualisatie van de PCR producten door gelelectroforese.

Attest

Na het beëindigen van deze opleiding ontvang je een attest van deelname.

Programma

De workshops zullen in het eerste en tweede semester doorgaan op volgende dagen: vrij 30/10/2020, woe 20/01/2021, vrij 19/02/2021, di 16/03/2021, vrij 02/04/2021, do 29/04/2021, woe 19/05/2021 steeds voormiddag of namiddag in het Open BioLabo van de Erasmushogeschool Brussel, Laarbeeklaan 121 – 1090 Brussel.

Voormiddag: CSI workshop van 2u m.b.t. DNA analyse (biologisch)

Namiddag:    CSI workshop van 2u m.b.t. Poeder of drug? (chemisch)

Er kan ook voor 1 workshop (van halve dag) individueel ingeschreven worden.

Locatie

Campus Jette

Laarbeeklaan 121
1090 Jette

Kosten

Het inschrijvingsgeld bedraagt 100 euro/workshop.

Vereiste voorkennis

5de of 6de middelbaar uit wetenschappelijke opleiding.

Inschrijven

Inschrijven kan je hier vanaf 27.06.2020.  Na inschrijving ontvang je een factuur.

Deel dit