Smaak-maker
Bij- en nascholing

Workshop Smaak-maker 21-22

Je opleiding in details

Programma

Eten doe je met je ogen, neus en tong. Consumenten zijn kritisch over smaak, geur en visuele aspecten van voedingsmiddelen. Voor een nieuw voedselproduct op de markt komt, wordt het onderworpen aan een organoleptische analyse.  

Via het lessenpakket ‘Ben jij een SMAAK-maker?’ bieden wij leerlingen uit het secundair onderwijs de kans om hun smaakpallet in kaart te brengen. Is hun smaaksensatie veelzijdig en accuraat genoeg om te zetelen in het smaakpanel voor de nieuwste limonade, yoghurt of vlees-vervangend product? In het smaaklabo zullen ze achterhalen of ze nauwkeurig onderscheid kunnen maken tussen de basissmaken, zoet, zuur, bitter, zout en umami.

Door het uitvoeren van verschillende testen, komen leerlingen tot de conclusie dat smaakbeleving een totaalplaatje is. Niet alleen de gewaarwording van smaak via de tong, maar ook de geur zal een invloed hebben op de gewaarwording van aroma’s in voedingsmiddelen.

Het lessenpakket bestaat enerzijds uit een theoretisch gedeelte over smaak, voedselproductontwikkeling, alsook de eisen waaraan innovatieve voedselproducten dienen te voldoen vooraleer zij op de markt komen. En anderzijds uit een praktisch gedeelte waar leerkrachten de klas kunnen omtoveren tot een smaaklabo.
 

Praktische info

Maximum aantal deelnemers: 25

Duur: 2 uur 

Datum: Op aanvraag.

Locatie: Het kan bij ons op de campus in Jette, maar voor Brusselse scholen kan het ook binnen je eigen schoolmuren. Ligt je school buiten het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dan kan je zelf met lesmateriaal aan de slag, voor het labowerk, ben je welkom op onze campus in Jette. 

Kostprijs: gratis voor Brusselse scholen (Innovirisproject), scholen buiten Brussel, prijs op aanvraag

Inschrijven via Silke Noël of info.vdk@ehb.be
 

Nog vragen?

Stuur ons gerust een mailtje: info.vdk@ehb.be

Deel dit