Bij- en nascholing

Toekomstige ouders die hun opties niet kennen, hebben er geen: Tips en tricks voor perinatale gezondheidspromotie

Met deze bijscholing willen we vroedvrouwen inzicht geven in hoe volwassenen tot leren komen en welke materialen en technieken het meest geschikt zijn om te hanteren tijdens de perinatale begeleiding. Deze kennis kan zowel toegepast worden op begeleidingssessies preconceptioneel, prenataal, intrapartaal als in het postpartum.

Om er voor te zorgen dat je begeleiding het gewenste effect heeft gaan we dieper in op hoe je mensen tot gedragsverandering kan aanzetten. Prof. Dr. Vansteenkiste komt in het kader hiervan zijn theorie uiteenzetten over de motiverende rol van vroedvrouwen naar (toekomstige) ouders toe.

Bij perinatale begeleidingssessies in groep kan je een groter leereffect bekomen wanneer je ouders actief kan betrekken. Een waaier van mogelijke activerende werkvormen worden uitgelegd en uitgetest.

Attest

Erkenning aangevraagd bij de Federale Raad voor Vroedvrouwen

Datum van de opleiding is nog te bepalen en bestaat uit 6.5 lesuren.

8.15:    Onthaal

9.00:    Rol van de vroedvrouw binnen de Gezondheidspromotie:

We gaan dieper in op hoe volwassenen leren, hoe ze tot gedragsverandering komen en hoe vroedvrouwen hierop kunnen inspelen.

Sarah Mortier, Vroedvrouw en Master in de Gezondheidspromotie, lector Erasmushogeschool Brussel.

Marlies Noerens, Master pedagogische wetenschappen/ Master management en beleid van de gezondheidszorg, Adviseur onderwijs aan de Erasmushogeschool Brussel

10.00:   Vitamines van groei:

Over de motiverende rol van vroedvrouwen naar (toekomstige) ouders toe. Prof. Dr. Maarten Vansteenkiste UGent vakgroep Ontwikkelings-, Persoonlijkheids- en Sociale Psychologie.

11.30:   Pauze

11.45:   Activeren kan je leren:

Hoe kan je activerende werkvormen gebruiken om ouders te betrekken tijdens perinatale begeleidingssessies.

Lies Van Winkel, Master in de Onderwijskunde, onderwijsadviseur aan de Erasmushogeschool Brussel.

Anneleen Verckens, PhD in de Pedagogische Wetenschappen, Adviseur onderwijsvernieuwing Erasmushogeschool Brussel

13.15:   Lunch

14.00:   Workshop: Perinatale begeleiding in de praktijk, hoe begin je er aan?

We gaan samen aan de slag om nieuw lesmateriaal te ontwikkelen of bestaand materiaal te optimaliseren.

Deze sessies worden begeleid door Sarah Mortier, Lies Van Winkel, Anneleen Verckens en Marlies Noerens.

15.30    Pauze

15.45:   Terugkoppeling vanuit de workshops

16.45:   Afsluiting

Deelnameprijs inclusief lunch: 80 euro. Lees zeker ook de betalingsvoorwaarden.

Campus Jette

Laarbeeklaan 121
1090 Jette

• vroedvrouwen
  • (regio)verpleegkundigen

Inschrijven

Inschrijven doe je hier. Na inschrijving zal je een factuur ontvangen, de betaling ervan geldt als inschrijvingsbewijs.