Smaak-maker
Bij- en nascholing

Smaak­mak­er 22 – 23

Doelstelling

Eten doe je met je ogen, neus en tong. Consumenten zijn kritisch over smaak, geur en visuele aspecten van voedingsmiddelen. Voor een nieuw voedselproduct op de markt komt, wordt het onderworpen aan een organoleptische analyse. 

Via het lessenpakket ‘Ben jij een SMAAK-maker?’ bieden wij leerlingen uit het secundair onderwijs de kans om hun smaakpallet in kaart te brengen. Is hun smaaksensatie veelzijdig en accuraat genoeg om te zetelen in het smaakpanel voor de nieuwste limonade, yoghurt of vlees-vervangend product? In het smaaklabo zullen ze achterhalen of ze nauwkeurig onderscheid kunnen maken tussen de basissmaken, zoet, zuur, bitter, zout en umami.

Door het uitvoeren van verschillende testen, komen leerlingen tot de conclusie dat smaakbeleving een totaalplaatje is. Niet alleen de gewaarwording van smaak via de tong, maar ook de geur zal een invloed hebben op de gewaarwording van aroma’s in voedingsmiddelen.
Er zijn 4 verschillende testen:

 • Basissmakentest
 • Kleursensatie
 • Geurherkenningstest 
 • Driehoekstest

Het lessenpakket bestaat enerzijds uit een theoretisch gedeelte over smaak, voedselproductontwikkeling, alsook de eisen waaraan innovatieve voedselproducten dienen te voldoen vooraleer zij op de markt komen. En anderzijds uit een praktisch gedeelte waar leerkrachten de klas kunnen omtoveren tot een smaaklabo.

Voor wie?

De workshop is ontwikkeld voor:

ASO & TSO: 4e, 5e en 6e jaar
BSO: 5e, 6e en 7e jaar

Programma

Deze opleiding gaat door op: donderdag 24 november 2022 en donderdag 30 maart 2023.
Op aanvraag is ook mogelijk: de aanvraag dient minstens 6 weken op voorhand te gebeuren.
 

  Locatie

  Campus Jette

  Laarbeeklaan 121
  1090 Jette

  Kosten

  Op aanvraag

  • Secundaire scholen gelegen in Brussel: gratis
  • Andere secundaire scholen – workshop @ campus: €185 (klasgroep: max. 25 ll)
  • Workshop @ secundaire school (buiten Brussel): €185 (klasgroep: max. 25 ll) + vervoerskosten volgens het wettelijk tarief

  Inschrijven

  Inschrijven via Mariem Chiairi

  Contact

  Erasmushogeschool Brussel
  Campus Jette

  Laarbeeklaan 121
  1090 Jette