Perinatale Mentale Gezondheid
Bij- en nascholing

Perinatale mentale gezondheid 22-23

Perinatale mentale gezondheid

Perinatale geestelijke gezondheid verwijst naar de geestelijke gezondheid in de periode van zwangerschap, bevalling en het eerste jaar postnataal. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat zwangerschap en bevalling niet alleen bij vrouwen, maar ook bij mannen depressieve symptomen kunnen uitlokken.

Vroegtijdige detectie van perinatale mentale problemen is een eerste stap binnen de behandeling. Daarom trachten we met deze studiedag de kennis, het bewustzijn en de houding van de gezondheidsmedewerkers t.o.v. maternale – en paternale perinatale depressie te verruimen.

Door het multidisciplinaire aspect van deze studiedag (artsen, vroedvrouwen, psychologen en ervaringsdeskundigen) trachten we handvaten aan te reiken om de eerste ondersteuning te kunnen bieden in de praktijk.

Deze opleiding gaat door op: datum nog te bepalen.

8.30u – 9.00u
Onthaal
Dhr. Vermeulen Joeri – Erasmushogeschool Brussel

9.00u – 9.45u
"Maternale perinatale geestelijke gezondheid" – Dr. Kristiaan Plasmans

• Kristiaan Plasmans & Geert Van Asten. De intuïtie van de psychiater. Een pleidooi voor stille signalen in therapie. Lannoo, Tielt, 2016.
  • Aandacht op de basis, niet te diep uitwerken rond postpartumpsychose of behandeling maar eerder
    • Symptomen
    • Triggers
    • Hoe kan de vroedvrouw ondersteunen?

10.00u – 10.30u
“ Maternale perinatale geestelijke gezondheid in Covid19-times – Mevr. Fobelets

• Ervaringen van zwangeren in Covid – times en de invloed op hun mentaal welzijn.

PAUZE

11.00u – 11.45u
"Paternale perinatale geestelijke gezondheid" – Dhr. Vermeulen Joeri, Mevr. D’Haenens Florence

• Wat met kennis, bewustzijn en houding van de algemene bevolking t.o.v. paternale depressie (Ddads vragenlijst).
    • Ontstaan
    • Traject
    • Doel?
  •  Bewustzijn van de algemene bevolking over paternale depressie (resultaten).

11.45u – 13.00u (15min per ervaringsdeskundige + 15 min Q&A)
"Ervaringsdeskundigen"

• (liefst 4, ieder 15min): moeder en/of vader, partner van… en eventueel vroedvrouw die in contact is gekomen met…

PAUZE

13.45u-14.45u (45min en 15min marge)
Workshop 1

14.45u -15.45u (45min en 15min marge)
Workshop 2

15.45u -16.00u
Einde (afsluiting?)

In de namiddag kan u aan 2 workshops naar keuze deelnemen. Gelieve bij de inschrijving uw keuze te selecteren.

Workshop 1
Invloed van perinatale mental health op de relatie tussen beide partners?
Evelien Luts? - Bert Van Puyenbroeck (agressie)

Workshop 2
Symptomen – vroegtijdige detectie
Contactpersonen Bieke

Workshop 3
Pre – en postnatale coaching: emotionele, psychische en/of mentale moeilijkheden in de periode voor, tijdens en na de zwangerschap en bevalling.
Liesbeth Van Kelst

Workshop 4
Pre – en postnatale counseling Praktische en oplossingsgerichte psychologische begeleiding tijdens de zwangerschap en kraamperiode.
An-Sofie Van Parys

Workshop 5
De relatie tussen het kind en beide ouders zowel voor als na de geboorte veilig ontwikkelen en verdiepen door een luisterend, voelend en tastend omgaan met elkaar.
Jo Deben

Campus Jette

Laarbeeklaan 121
1090 Jette

Het inschrijvingsgeld bedraagt 70 euro.
Studenten EhB betalen de helft (35 euro).

Inschrijven kan je hier vanaf 25.06.2022.

Nog vragen?

Voor inhoudelijke vragen kan je terecht bij Joeri Vermeulen - Opleidingshoofd Vroedkunde

Voor administratieve vragen kan je terecht bij Katrien Raspoet