Studenten banaba Pediatrie en Neonatologie
Postgraduaat

Pediatrie en Neonatologie

UITGESTELD NAAR 22-23

Het Postgraduaat Pediatrie en Neonatologie zorgt voor een kwalificatieverhoging als professional. We bieden een boeiende opleiding in een dynamische leeromgeving.

De lessen worden gegeven door een gedreven en enthousiast docententeam van experten, elk binnen een bepaald terrein van de pediatrische verpleegkunde. We werken vanuit een pluralistische visie en met state of the art materiaal. Gezien onze lesgevers midden in het werkveld staan, zijn we steeds mee met de recentste ontwikkelingen op de werkvloer. Om de authenticiteit te bewaren, maken we gebruik van Clinical Skills en Simulation Center EhB-VUB.

Met deze opleiding zal je als verpleegkundige de totaalzorg realiseren in een pluridisciplinair kader. Zowel acute, chronische, geestelijke, oncologische als sociale zorg voor het kind vormen je beroepsdomein.

Je kan de opleiding aanvatten als je beschikt over een diploma bachelor in de Verpleegkunde of Vroedkunde. 
 

Diploma

De opleiding voldoet aan de voorwaarden voor het bekomen van de bijzondere beroepstitel Verpleegkundige gespecialiseerd in de Pediatrie en Neonatologie.

Hoe ziet de opleiding er uit

 • 60 studiepunten
 • 450 contacturen theoretisch onderwijs
 • 450 uur stage (kan je lopen in de instelling waar je werkt)
 • Vaste lesdag afhankelijk van de module waar je voor inschrijft. 
 • Werken en studeren mogelijk.
 • Introductie op dinsdag 7 september 2021.
  Eerste lesdag op dinsdag 14 september 2021.

Modules

Module 1: Pediatrische basisprincipes en -ontwikkeling

Deze module benadert de fundamentele principes van de ontwikkeling van het gezonde kind en de pathofysiologische processen die kunnen optreden in deze fase. Vertrekkende vanuit de normale ontwikkeling van het kind, verdiepen we ons in de geestelijke, medische, heelkundige, acute en neonatale pathofysiologie. Een schriftelijk examen van deze module in de examenweken na de kerstvakantie.

Module 2: Integrated Pediatric Care

Geïntegreerde zorg is het verstrekken van zorg in de ruimste zin - fysiek, psychologisch en sociaal - die is gericht op de behoeften van kinderen, jongeren en gezinnen, en ontworpen en geleverd in samenwerking met hen. In deze module wordt stilgestaan bij professionalisering van het beroep en opvolgen van nieuwe ontwikkelingen aan de hand van wetenschappelijke literatuur, integrale kwaliteitszorg en het registreren van klinische studies in de pediatrische gezondheidszorg. Een schriftelijk examen van deze module in de examenweken na de kerstvakantie.

Module 3: Neonatale gespecialiseerde zorg (NCIU)

Binnen de pediatrische gezondheidszorg bestaat er een brede waaier aan subspecialisaties. In deze module wordt er gestreefd naar een zeer specialistisch aanbod binnen de neonatologie, dat wordt verzorgd door toonaangevende experten.

Module 4: Acute en kritische gespecialiseerde pediatrische zorg (PICU; Spoed)

Binnen de pediatrische gezondheidszorg bestaat er een brede waaier aan subspecialisaties. In deze module wordt er gestreefd naar een zeer specialistisch aanbod binnen een acute pediatrische setting en situaties, dat wordt verzorgd door toonaangevende experten.

Module 5: Topics in de pediatrie

De module besteedt aandacht aan de rol van de verpleegkundige en de verschillende zorgsettings die aanwezig zijn binnen de pediatrische en neonatale gezondheidszorg. Daarin wordt er extra aandacht besteed aan de eerstelijnszorg en - preventie, pleegzorg en de deontologische aspecten in de zorgverlening. De module gaat ook dieper in op de culturele aspecten en invloeden op de zorgverlening en de kinder- en jeugdpsychiatrie, levenseinde, kinderoncologie en voeding- en voedingsproblemen.

Module 6: Klinisch onderwijs

Klinisch onderwijs in de zorgdomeinen pediatrische basisgezondheidszorg of extra-murale pediatrische zorg of kinder- en jeugdpsychiatrie; Neonatologie, met inbegrip van de intensieve neonatale zorg; Algemene en gespecialiseerde medisch-chirurgische eenheden voor kinderen met inbegrip van intensieve zorg en spoedvallenzorg.

Module 7: Integratie proef

Deze geïntegreerde proef omvat een individuele mondelinge proef over de leerstof die doorheen de opleiding werd gezien. Het doel is de integratie van kennis en verpleegkundig inzicht door de toepassing in casuïstiek. Aan het begin van het academiejaar worden drie casussen beschikbaar gesteld via de elektronische leeromgeving. Doorheen het academiejaar hebben de studenten de mogelijkheid om kennis op te frissen of informatie op te zoeken omtrent de casussen. Dit kan gaan over verpleegkundige interventies, pathologie, medicatie, …In juni komt de student voor een jury om vragen te beantwoorden over twee van de drie casussen.

Postgraduaat Pediatrie en Neonatologie op Campus Jette

Brussels Health Campus

Onze campus ligt in Jette in de groene Brusselse rand. We werken nauw samen met UZ Brussel en de Vrije Universiteit Brussel die allemaal op dezelfde campus liggen. Onze campus behoort tot de medische wereldtop en is een expertisecentrum in België. 
Je geraakt makkelijk aan onze campus via het openbaar vervoer. 

Campus Jette Brussels Health Center

Studentenstad

Bij studeren hoort ook ontspanning. Op onze campus kan je een fitnesscentrum vinden. In de cafetaria ‘De Link’ kan je terecht voor allerlei versnaperingen, broodjes en de nodige ambiance. We organiseren culturele en sportactiviteiten in en rond Brussel en hebben zelf ons eigen café in het hart van de stad.

Honger!

Zin in iets lekkers? In onze cafetaria De Link koop je een warm of koud drankje en kies je uit een ruim aanbod broodjes, snacks en versnaperingen. Voor een volle maaltijd tegen een studentvriendelijk tarief kan je vlakbij terecht in het restaurant van de Vrije Universiteit Brussel.

Het inschrijvingsgeld bedraagt 2200 euro - inclusief cursusmateriaal. Het cursusmateriaal wordt online of in afdruk beschikbaar gesteld. Bij aanvang van de opleiding ontvang je een kopieerkaart ter waarde van 25 euro, waarmee de cursus kan afgedrukt worden op school.
Er kan Betaald Educatief Verlof aangevraagd worden.

Vereiste voorkennis

De opleiding Postgraduaat Pediatrie & Neonatologie is toegankelijk voor studenten met basisopleiding:

 • Bachelor in de Verpleegkunde;
 • Bachelor in de Vroedkunde;

Inschrijven

DE OPLEIDING IS UITGESTELD NAAR 22-23
Inschrijven kan je hier vanaf 26 juni 2021.  Kort voor aanvang ontvang je de factuur.

Nog vragen?

Interesse? Neem contact op met Merjem Ouelhadj

 

Infomomenten

Onze infodagen 2021:
 

 • zaterdag 26 juni (10u tot 15u)
 • zaterdag 4 september (10u tot 15u)
 • zaterdag 11 september (10u tot 15u)
Deel dit