Cocreatie is een proces van samen oplossingen creëren die tegemoetkomen aan een algemeen belang. Daarbij ontwikkelen de betrokkenen een gedeelde kijk op een gewenste toekomst of toestand en ze bedenken samen acties, waarmee ze de gewenste toekomst of toestand realiseren. Cocreatie is hierbij een toekomst- en actiegerichte en praktijkgerichte aanpak die zijn nut heeft bewezen in zowel profit als nonprofit.
Er zijn drie belangrijke redenen om te pleiten voor meer cocreatie in scholen en andere non-profit oragnisaties.
- Cocreatie realiseert een draagvlak. De betrokkenen (leraren, ouders, kinderen, jongeren, ...) kunnen immers meewerken aan het uitwerken van oplossingen.
- Cocreatie zorgt voor betere en duurzamere oplossingen. Er wordt gewerkt vanuit verschillende perspectieven aan de uitdagingen en bundelt verschillende competenties. Anders gezegd: je maakt gebruik van het sociale kapitaal dat in en rond je school aanwezig is.
- Cocreatie versterkt de teamgeest. Mensen samen zetten rond een uitdaging, doet de betrokkenen vaak meer beseffen en ervaren dat ze gedeelde belangen hebben en dat ze elkaar nodig hebben om de uitdagingen doeltreffend aan te pakken. Dat gezamenlijke besef verhoogt ook de doelgerichtheid van het team.
Cocreatie is dus een vorm van samenwerking waarbij alle deelnemers (individuen, groepen of organisaties) vanuit een gezamenlijke opgave en ieder met een eigen belang, invloed hebben op het proces en het resultaat ervan. Het neemt alle belanghebbenden mee vanaf het begin bij het proces en verhoogt zo de kans dat de overeengekomen acties ook daadwerkelijk zullen plaatsvinden. Het proces is in hoge mate zelfsturend, maar toch kan het soms wenselijk zijn om te faciliteren, zodat de regie van het proces de nodige aandacht krijgt.
In dit op PWO onderzoek gebaseerd opleidingstraject wordt de methode van cocreatie specifiek voor onderwijs en andere non-profit organisaties geïntroduceerd. Ideaal voor wie aan projecten of andere (thematische) uitdagingen werkt.
Wat leer je
Na afloop van het traject …
… rondde de deelnemer zelf een cocreatieproces succesvol af.
… kan de deelnemer de succes- en risicofactoren van de eigen cocreatiesessie inschatten en bijsturen.
… is de deelnemer in staat om zelfstandig een cocreatie te gaan organiseren in de eigen organisatie.
… kan de deelnemer de principes van design thinking zelf toepassen in een proces van cocreatie.
… kan de deelnemer een groep cocreatiepartners managen en motiveren.
Lesgever
Bert Wastijn
Lesprogramma
Deze opleiding start in oktober 2023 en eindigt in februari 2024 (5 of 6 sessies).
- Sessie 1 (okt 2023): Introductie in cocreatie: wie-wat-waar-wanneer
- Sessie 2 (nov 2023): Faciliteren van cocreatie: voorbereiden van het proces en partners
Sessie 2b (nov 2023): Werksessie (extra in te schrijven)
- Sessie 3 (dec 2023): Design Thinking in cocreatie
Sessie 3b (dec 2023): Werksessie (apart in te schrijven)
- Sessie 4 (jan 2024): Management van de cocreatiepartners (+ Intervisie)
Sessie 4b (dec 2023): Werksessie (apart in te schrijven)
- Sessie 5 (feb 2024): Opvolgen en evalueren van Cocreatie