Deze opleiding is in samenwerking met Odisee en Rapunzel VZW en gaat door op donderdag 2 en 23 maart 2023.
Iets voor jou?
Hulpverleners die met individuele cliënten, in een leefgroep of met gezinnen werken die de complexiteit van een cliëntsysteem beter willen begrijpen en benaderen met ondersteuning van heldere kaders.
Een voorbeeld
De ouders van Robbe (13 jaar) worden geregeld gebeld door de school om hun zoon te komen halen. Na incidenten op de speelplaats raakt Robbe helemaal overstuur en niemand kan hem nog kalmeren. De relatie tussen de school en de ouders raakt van langsom meer gespannen: de school vindt dat de ouders veel te laks en toegeeflijk zijn en Robbe onvoldoende grenzen stellen, de ouders vinden dat de school geen begrip en geen degelijke aanpak heeft voor de problematiek van Robbe. Binnen dit spanningsveld zien we de gedragsproblemen van Robbe steeds verder toenemen.
Relationele, systemische focus
Een relationele, systemische focus gaat ervan uit dat mensen elkaar voortdurend en wederzijds beïnvloeden en helpt ons om naar relaties en interacties te kijken. Het stellen van meer relationele circulaire vragen brengt de relatiepatronen waar mensen soms in verstrikt raken in beeld. Problemen en moeilijkheden worden niet gebundeld in individuele kenmerken, maar worden vertaald in relationele beschrijvingen. Het is dan ook zinvol om naast de inhoud aandacht te besteden aan het betrekkingsniveau en naar metacommunicatie te gaan.
Positie en basishouding van de hulpverlener
Binnen het systeemdenken wordt veel aandacht besteed aan de positie en de basishouding van de hulpverlener. De meerzijdige partijdigheid helpt ons hierbij. De basishouding is een houding van serene participatie, verwondering, respect, gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid. Als hulpverlener word je deel van het systeem en wordt er gezocht naar hoe je een vrije, werkbare positie kan innemen.
Non verbale interventies
Naast verbale interventies zijn non-verbale interventies krachtig en ondersteunend. We willen jullie in deze workshop laten kennismaken met verschillende creatieve methodieken zoals het gebruik van tekeningen, DUPLO-sculpturen, metaforen en werken met verhalen.
Werkwijze
Tijdens de eerste dag worden een aantal contextgerichte en systemische concepten theoretisch geschetst en aan de hand van oefeningen en praktijkvoorbeelden verder uitgewerkt.
Thema’s als circulariteit en gezinsontwikkeling komen aan bod en worden gekoppeld aan concrete methodieken.
Tijdens dag twee ligt het accent meer op de praktijk en de toepassing. Er worden handvaten aangereikt om mensen uit de context effectief aan onze tafel uit te nodigen en er mee aan de slag te gaan. We gaan interactief en creatief, zowel verbaal als non-verbaal, aan de slag.
Voor beide dagen worden jullie uitgenodigd eigen casusmateriaal in te brengen en hiermee te oefenen. Ook de krachten die ontwikkelend zijn in het eigen systeem van de hulpverlener kunnen aan bod komen.