Ik ben deel van het geheel. De W.O. les als plek bij uitstek om de betrokkenheid van je leerlingen te bevorderen
Bij- en nascholing

Ik ben deel van het geheel. De W.O. les om de betrokken­heid van je leer­lin­gen te bevorderen

Voor wie

Leerkrachten (Lager Onderwijs)

Hoe ziet de opleiding eruit

Onderzoek uit 2019 wees uit dat leerlingen die zich betrokken voelen in klas, veel beter presteren ongeacht hun SES-kenmerken. Als kinderen de wereld ontdekken, ervaren ze automatisch een gevoel van samenhang. Het hele plaatje laten zien, het grote geheel én de verbanden onderling is waar leren “leven” over gaat. Tegelijk zoekt het kind zijn plek in dat geheel en wordt zo deel van de wereld. Welbevinden is de sleutel tot betrokkenheid. Kinderen benaderen wat hen omringt als een verbonden, inspirerend aanbod van inhouden die zij met al hun zintuigen te lijf gaan. Wanneer wij kinderen voldoende ruimte geven, sturen zij zelf hun eigen leren, vanuit hun verwondering en nieuwsgierigheid naar steeds diepere lagen. 
Concreet wordt gewerkt met MMWT (Mens, Maatschappij, Wetenschap en Techniek) inhouden, verdiept vanuit een inclusief, dynamisch wereldbeeld.  

Sofie Van Ackeleyen is van opleiding leraar Lager Onderwijs en werkt als praktijklector aan het Departement Mens & Maatschappij van de Erasmushogeschool Brussel. Ze is docente in  de educatieve bachelors kleuter- en lager onderwijs, waarbij ze betrokken is in de opleidingsonderdelen muzische vorming, STEAM en Onderzoekend creatief exploreren en stimuleren. 

Joke Den Haese heeft een achtergrond in kunst en inspireert kinderen en volwassenen om, vanuit verbeelding, de wereld onderzoekend te benaderen en het culturele bewustzijn te verdiepen.  Zij is verbonden als lector aan de Erasmushogeschool Brussel binnen de opleiding Pedagogie van het jonge kind en coördineert BrOLL (Brussels Open Living Lab), een atelier waar ontmoeting, creatieve processen, onderzoek en spel als een vorm van (in) formeel leren centraal staan. 

Wat leer je

 • Krachtig kijken naar kinderen en vanuit hun verbeelding met andere ogen de wereld als geheel beschouwen.
 • Kritisch kijken naar methodes en vertrekken vanuit betrokkenheid bij de leerlingen met oog op een inclusief, dynamisch wereldbeeld. 
 • Vanuit verwondering en nieuwsgierigheid een onderzoekende houding stimuleren bij leerlingen.
 • Welbevinden en betrokkenheid als sleutel inzetten om leerlingen inhouden te laten verkennen met alle zintuigen.

Lesprogramma

Deze opleiding gaat door op 5 maart 2024 van 10u tot 13u.

Na je studie

Attest

Na het beëindigen van de opleiding ontvang je een attest van deelname.

Waar heb je les

Campus Kanal

 • Nieuwe campus
 • Vlakbij Dansaert – centrum Brussel
 • Groot terras
 • Tof studentenresto
 • Lichtrijk studielandschap
 • Modulaire klassen en veel praktijklokalen
 • Vlot bereikbaar met trein, tram, bus, fiets, step,…
 • Vlakbij toffe lunchspots, winkels en koffiebars


 

  Campus Kanal
  Adres Slotstraat 28
  1000 Brussel
  Telefoon 02 899 71 00
  E-mail mm@ehb.be

  Studiekosten

  Het inschrijvingsgeld bedraagt 60 euro.

  Infodagen

  We zwieren op verschillende momenten tijdens het jaar de deuren van onze campussen open. Je bent dan welkom voor een toffe babbel met docenten en studenten, een rondleiding op campus, een inkijk in cursussen en je inschrijving.         

  • Zaterdag 24 juni, van 10u tot 15u
  • Zaterdag 2 september, van 10u tot 15u
  • Zaterdag 9 september, van 10u tot 15u

  Check altijd deze pagina voor last-minute wijzigingen. Wil je op de hoogte gehouden worden van al onze events? Laat dan je gegevens achter.

  Inschrijven

  Klaar om je in te schrijven voor 'Ik ben deel van het geheel. De W.O. les als plek bij uitstek om de betrokkenheid van je leerlingen te bevorderen'? Top!  Vanaf 24 juni 2023 kan je op deze pagina van start met je inschrijving.  Je kan je inschrijving volledig online afronden, je kan langskomen op ons studentensecretariaat of tijdens onze volgende infodag.

  Contact