Onderzoek uit 2019 wees uit dat leerlingen die zich betrokken voelen in klas, veel beter presteren ongeacht hun SES-kenmerken. Als kinderen de wereld ontdekken, ervaren ze automatisch een gevoel van samenhang. Het hele plaatje laten zien, het grote geheel én de verbanden onderling is waar leren “leven” over gaat. Tegelijk zoekt het kind zijn plek in dat geheel en wordt zo deel van de wereld. Welbevinden is de sleutel tot betrokkenheid. Kinderen benaderen wat hen omringt als een verbonden, inspirerend aanbod van inhouden die zij met al hun zintuigen te lijf gaan. Wanneer wij kinderen voldoende ruimte geven, sturen zij zelf hun eigen leren, vanuit hun verwondering en nieuwsgierigheid naar steeds diepere lagen.
Concreet wordt gewerkt met MMWT (Mens, Maatschappij, Wetenschap en Techniek) inhouden, verdiept vanuit een inclusief, dynamisch wereldbeeld.
Sofie Van Ackeleyen is van opleiding leraar Lager Onderwijs en werkt als praktijklector aan het Departement Mens & Maatschappij van de Erasmushogeschool Brussel. Ze is docente in de educatieve bachelors kleuter- en lager onderwijs, waarbij ze betrokken is in de opleidingsonderdelen muzische vorming, STEAM en Onderzoekend creatief exploreren en stimuleren.
Joke Den Haese heeft een achtergrond in kunst en inspireert kinderen en volwassenen om, vanuit verbeelding, de wereld onderzoekend te benaderen en het culturele bewustzijn te verdiepen. Zij is verbonden als lector aan de Erasmushogeschool Brussel binnen de opleiding Pedagogie van het jonge kind en coördineert BrOLL (Brussels Open Living Lab), een atelier waar ontmoeting, creatieve processen, onderzoek en spel als een vorm van (in) formeel leren centraal staan.
Wat leer je
- Krachtig kijken naar kinderen en vanuit hun verbeelding met andere ogen de wereld als geheel beschouwen.
- Kritisch kijken naar methodes en vertrekken vanuit betrokkenheid bij de leerlingen met oog op een inclusief, dynamisch wereldbeeld.
- Vanuit verwondering en nieuwsgierigheid een onderzoekende houding stimuleren bij leerlingen.
- Welbevinden en betrokkenheid als sleutel inzetten om leerlingen inhouden te laten verkennen met alle zintuigen.
Lesprogramma
Deze opleiding gaat door op 5 maart 2024 van 10u tot 13u.